Događaji

Izazivanje rata

Južna Koreja najavila nove vježbe

Južna Koreja najavila nove vježbe

SAD odbija nastavak razgovora šest država sve dok se Sjeverna Koreja ne ispriča Južnoj zbog torpediranja ratnog borda koje se dogodilo u ožujku

Južna Koreja planira nove vojne vježbe, nakon što su danas završili zajednički vojni manevri sa američkom vojskom u Žutom moru. Dužnosnici iz Seula priznali su da pregovaraju sa Washingtonom o novim vojnim vježbama koje bi se održali kasnije ovog mjeseca.

Američki nosač aviona je u regiju stigao prošlog tjedna, kratko nakon što je Sjeverna Koreja raketirala južnokorejski otok. U napadu je ubijeno četvero ljudi. Kina je pod pritiskom SAD-a da utječe na svog saveznika sjevernu Koreju. Nepotvrđene informacije iz Pekinga kažu da je kineski vijećnik Dai Bingguo pozvan na razgovore u glavni sjevernokorejski grad Pyongyang. U isto vrijeme je savjetnik diktatora Kim Jong-ila, Choe Thae-bok, otišao u Peking.

Kina je već pozvala na hitan sastanak šest država oko sjevernokorejskog nuklearnog razoružavanja. Uz zajedničku vježbu s Amerikancima, Južna Koreja ovog mjeseca planira i tjedan dana dugu mornaričku vježbu sa 29 pozicija oko države. Ta bi vježba trebala krenuti sljedećeg tjedna. Kina je nezadovoljna zajedničkom vježbom SAD-a i Južne Koreje. Washington tvrdi kako su to bile obrambene vježbe.

SAD odbija nastavak razgovora šest država sve dok se Sjeverna Koreja ne ispriča Južnoj zbog torpediranja ratnog borda koje se dogodilo u ožujku. Do razgovora, s američke strane, neće doći i dok sjeveran Koreja ne prekine planove o obogaćivanju urana. U tim razgovorima bi trebale sudjelovati dvije Koreje, SAD, Kina, Japan i Rusija. Posljednji susret tih država o sjevernokorejskom nuklearnom programu dogodio se u travnju 2009. godine.

Diplomatska nastojanja su se još više zakomplicirala zbog nedjeljne objave američkih dokumenata od strane WikiLeaksa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.