Događaji

Ministarstvo dalo zeleno svjetlo

Odobren projekt "Zadarska županija u Domovinskom ratu"

Odobren projekt

Projekt je osmislila Koordinacija za ljudska prava Zadarske županije

U Zadarsku županiju stigao je dopis Ministarstva branitelja kojim je projekt "ulaska" branitelja u učionice osnovnih škola na satove povijesti dobio zeleno svjetlo: Ministarstvo je odobrilo potporu projektu nazvanom "Zadarska županija u Domovinskom ratu" i za njega ponudilo i financijsku pomoć.

Projekt je osmislila Koordinacija za ljudska prava Zadarske županije, a njegova realizacija, koja će početi u zadarskim osnovnim školama, nije predviđena jednokratno.

'Prva predavanja održat ćemo ovo polugodište u šest osnovnih škola, ali to nije jednokratni već cjeloviti, temeljito izrađen projekt, koji će se trajno nastavljati iz godine u godinu.

Branitelji će predavati isključivo osmašima, tako da će svake godine po jedna generacija osmaša biti obuhvaćena susretom s braniteljima i odlaskom na mjesta nekadašnjih bojišnica', kaže Davorka Krnčević, predsjednica Koordinacije za ljudska prava Zadarske županije.

Prvi ciklus predavanja održat će branitelji iz šest udruga, koji za to prolaze edukaciju, piše Slobodna Dalmacija.

'Oni moraju biti educirani kako osmašima prezentirati rat. Imamo 17 odličnih predavača, oni su iz udruga HVIDR-a Zadar, "Žene u Domovinskom ratu", Specijalne policije "Poskoci", Udruge maloljetnih dragovoljaca, Udruge "Damir Tomljanović Gavran" i Udruge dragovoljaca HRM-a.

Oni će učenicima predstaviti oslobodilačku akciju "Maslenica", kaže predsjednica Koordinacije, koja se za pokretanje projekta odlučila nakon što je u svibnju organizirala tribinu o socijalnoj isključenosti hrvatskih branitelja, ali i zbog toga što su, kako kaže, učenici vrlo loše upoznati s bliskom poviješću.

Projekt će službeno započeti u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici, s izložbom publikacija o Domovinskom ratu, predstavljanjem posebnog priručnika i popratnom izložbom učenika SŠ Obrovac, no najvažniji dio projekta je prezentacija CD-a "Akcija Maslenica - njima u spomen, nama na sjećanje".

CD je napravila Udruga "Damir Tomljanović Gavran" i on je temeljna okosnica predavanja u učionicama. Temeljem CD-a iz tiska će izići knjižica, kojom će se na predavanjima služiti profesori povijesti i branitelji.

Kako sve ulazi u tzv. izvannastavne aktivnosti, nije potrebna suglasnost Ministarstva obrazovanja, a za prvi ciklus predavanja određeno je šest osnovnih škola - zadarske OŠ Smiljevac, Š.K. Benje, Š. Budinića i Zadarski otoci, te OŠ Bibinje i Poličnik.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.