Događaji

Tribina

Medijska slika Domovinskog rata

Medijska slika Domovinskog rata

Jučer je u dvorani sjemeništa Zmajević u Zadru održana tribina pod nazivom Odnos medija prema činjenicama Domovinskog rata. Voditelj tribine bio je dr.sc. Josip Faričić, a predavači dr.sc. Ante Nazor i dr.sc. Zlatko Begonja. Posebni gost tribine bio je Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

„Domovinski rat je doista izuzetan dio naše nacionalne prošlosti, sveti dio, i doista bismo se trebali u nacionalnom smislu, ali i u smislu cjelovitosti našeg identiteta, složiti oko temeljnih činjenica - da je to bio prije svega obrambeni i oslobodilački rat, kojim je Hrvatska stekla i potvrdila svoju neovisnost", započeo je s uvodnom riječi Josip Faričić.

Naglasio je i kako treba jasno imenovati i bez straha koristiti odgovarajuće pojmove, kao što su velikosrpska mitomanija, velikosrpska agresija i sl. jer one jesu bile uzrok svih onih događanja na tlu Hrvatske domovine, ali i na tlu BiH, koja je također domovina, uz ostale, i Hrvatskog naroda.

Uloga medija je iznimno važna, budući da oni nisu samo sredstva javnog priopćavanja, nego i bitno utječu na stvaranje javnoga mnijenja. Medije treba promatrati i kao jednu složenu pojavu interakcije, međudjelovanja između onih koji pružaju i primaju informacije, ali u našim prilikama često smo svjedoci činjenica kako se ta interakcija usmjerava ponekad i na onaj način koji nije dobar.

Dr.sc. Zlatko Begonja, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU-a u Zadru, i istaknuti povjesničar suvremene hrvatske prošlosti govorio je o općem odnosu prema medijima, odnosu medija i činjenica. Kroz nekoliko primjera jednog tiskanog medija prikazao je odnos tog medija u razdoblju početka domovinskog rata i vremena 2000. godine pa sve do danas.

Koliko i na koji način mediji odnosno novinari uvažavaju stvarne činjenice?

Pretpostavka je da uvijek i isključivo raspolažu činjenicama i takve objektivno bez pokušaja modificiranja prenose kao vjerodostojnu informaciju. Dakle, kaže Begonja, jednostavno prosljeđuju vijesti s kojima se upoznaje šira javnost, izbjegavaju biti njihovi stvaratelji, pa tako i odbacuju mogućnost navijačkog/subjektivnog odnosa prema određenim zbivanjima. No, isto tako oni smiju iznositi vlastite vrijednosne sudove koji bi opet trebali biti sukladni s činjenicama.

Problem nastaje kada se na temelju političko odnosno interesnih zahtjeva pokušava utjecati na medijsku objektivnost time i na njihovu kvalitetu. Tu u pravilu stradava istina što znači da unutar golemog medijskog prostora laž neopravdano dobiva značajno mjesto što može ostaviti vrlo negativnog traga u društvu.

Vlasništvo nad medijima diktira njihovu opću orijentaciju,a time i obradu, prezentaciju konkretnih slučajeva. Begonja je postavio pitanje: "Što može potaknuti medije/novinare na iskrivljavanje slike prošlosti odnosno stvaranje začuđujućeg pogleda na trajanje oslobodilačkog i obrambenog domovinskog rata?"

Dr.sc. Ante Nazor, povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, komentirao je prošle, ali i najnovije političke događaje, njihove poruke, svaku od njih je, kao i Zlatko Begonja, jasno i detaljno argumentirao dokazima: brojevima, nadnevcima, dokumentima, svjedočanstvima...

Spomenuo je predsjednika Srbije, Borisa Tadića, koji je rekao da povijest treba prepustiti povjesničarima i pravnicima.

"Na primjeru Purde koji je osumnjičen zajedno s Maslovom i Janjićem, da su ubili dvojicu pripadnika neprijateljske vojske i trećeg teško ranili, se skriva prava istina o njima. A to je da su hrvatski branitelji u Vukovaru bili iznimno humani jer su upravo oni, za što imamo i dokument, žrtvovali svoje živote, 4 km od vinogradske ulice do vukovarske bolnice uz prvu liniju obrane, izloženi neprijateljskim granatama i pucnjevima iz oružja, prevezli ranjenog vojnika JNA da bi mu spasili život", potvrdio je Nazor.

Za kraj, Ante Nazor je poručio svima, a posebno mladima kako je domovinski rat sveto i važno razdoblje hrvatske političke i vojne povijesti. Hrvatska se obranila od nemilosrdne agresije, uspjela je izboriti međunarodno priznanje i osloboditi okupirane dijelove svoga teritorija, itd. No, prilozi o Domovinskom ratu u dijelu medija ne upućuju na takav zaključak, tako da nam ne preostaje drugo nego da znanstvenim radovima argumentirano pokušamo utjecati na one koji imaju ključeve formiranja javnog mnijenja da prestanu zanemarivati cjelovitost jednog povijesnog procesa, da prestanu zamjenjivati uzroke i posljedice; zapravo, da prestanu dezinformirati javnost.

Organizatori tribine bili su: Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika 'Damir Tomljanović - Gavran' Zadar, Udruga 'Žene u Domovinskom ratu - Zadar', Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata - Zadar, HVIDR-a Zadar, Veterani lV. gardijske brigade - podružnica Zadar. Suorganizatori: Zadarska nadbiskupija i Društvo hrvatskog zmaja - Zmajski stol.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.