Događaji

Samo u jednom gradu 10 tisuća nestalih

Japanu prijeti katastrofa zbog nuklearke

Japanu prijeti katastrofa zbog nuklearke

Cijeli gradovi su u potpunosti poplavljeni nakon tsunamija. Valovi voda Tihog oceana su automobile izbacili na fasade kuća i krovove i na nekim mjestima prodrli i pet kilometara u unutrašnjost, a preživjeli na krovovima čekaju pomoć

Radijacija iz nuklearki u Fukushimi tisuću je puta veća od uobičajene. Japancima je savjetovano da ne piju vodu iz pipe, da lice prekriju mokrim ručnicima ili da stave maske. Moguće je da je u jednoj nuklearki već počelo taljenje reaktorske jezgre, piše Danas.hr .

U trenutku eksplozije u nuklearki Fukushima-Daiichi zemlja se zatresla. Eksplozija, koju je uzrokovala vodena para koja nastaje procesom hlađenja, urušila je zidove na jednom dijelu nuklearke. Ozlijeđeno je četvero radnika.

Vlasti su objavile da je nakon eksplozije došlo do radioaktivnog curenja, ali da eksplozije u samom reaktoru nije bilo te da je spremnik nuklearnog reaktora neoštećen. Kućište rekatora u sljedećih nekoliko dana natapat će se morskom vodom kako bi se pokušala sniziti temperatura.

Glasnogovornik vlade Yukio Edano poručio je da nema opasnosti za stanovnike. Tvrdi da se radioaktivno curenje u centrali nakon eksplozije "zapravo smanjilo".

"Zahvaljujući odlučnim mjerama učinit ćemo sve što možemo kako nitko ne bi imao zdravstvenih problema", rekao je premijer Naoto Kan na tiskovnoj konferenciji, četiri sata nakon eksplozije u krugu prvog reaktora te centrale.

Ranije je Japancima upućen savjet da zatvore prozore i ne izlaze iz svojih domova zbog porasta razine radijacije. Preporučeno im je da ne piju vodu iz pipe, te da lice prekriju mokrim ručnicima ili da stave maske.

U katastrofi u Japanu poginulo je najmanje 1.700 ljudi. Nažalost, taj broj nije konačan. Samo u gradiću Minami-Sanriku nestalo je 10.000 ljudi.

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost objavila je da je moguće da je već počelo taljenje reaktorske jezgre. Postrojenja nuklearke napravljena su na način da se automatski zatvaraju pri opasnosti. Sustav za rashlađivanje tada se napaja pomoćnim generatorima. Moguće je da su u slučaju japanske nuklearke otkazali generatori i sustav za rashlađivanje, pa se temperatura stalno diže. Ako ju se ne zaustavi, reaktorska jezgra bi se mogla istopiti i iscuriti.

Oko dvije nuklearke radijacija je porasla za čak tisuću puta. Razina radijacije koja istječe iz nuklearke Fukushima-Daiichi u jednom trenutku je bila jednaka onoj dozvoljenoj u jednoj godini!

Naređena je evakuaciju stanovnika koji žive u radijusu od oko 20 kilometara od nuklearne elektrane Fukushima-Daiichi.

Riječ je o jednoj od dvije nuklearke u pokrajini Fukushimi, Fukushima-Daiichi i Fukushima-Daini, koje imaju problem sa sustavom hlađenja. Obje se nalaze oko 250 kilometara sjeverno od Tokija u regiji koju je u petak pogodio potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru.

Deseci tisuća vojnika zrakoplovima i brodovima krenuli su u subotu prema sjeveroistoku Japana u sklopu velike operacije spašavanja preživjelih u najsnažnijem potresu ikada zabilježenom u Japanu.

Nakon razornog potresa uslijedila je serija 'manjih' potresa, od kojih bi neki mogli izazvati tsunami zbog čega je naređena evakuacija s nekih područja na obali na sjeveroistoku Japana.

Japanske TV postaje bez prestanka emitiraju reportaže o potresu snimljene iz helikoptera, ali ne prikazuju žrtve, koje je broje u stotinama, a prema privremenoj procjeni policije ima više od 1.700 mrtvih. Samo u gradu Rikuzentakati pronađeno je između 300 i 400 tijela.

Nestalo su tisuće ljudi. Samo u gradiću na obali Minami-Sanriku na sjeveroistoku Japana nestalo ih je desetak tisuća. U tom gradu inače je živjelo 17 tisuća ljudi. Mjesne vlasti uz pomoć vojske nastavljaju potragu za tim osobama.

Cijeli gradovi su u potpunosti poplavljeni nakon tsunamija. Valovi voda Tihog oceana su automobile izbacili na fasade kuća i krovove i na nekim mjestima prodrli i pet kilometara u unutrašnjost, a preživjeli na krovovima čekaju pomoć.

Premijer Naoto Kan, koji se vratio iz unesrećenih područja, izjavio je da je subota ključna za pronalaženje preživjelih, te najavio da će u operacijama spašavanja sudjelovati najmanje 50.000 spasilaca.

Potres je najsnažniji otkako je Japan počeo bilježiti podrhtavanja tla prije 140 godina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.