Događaji

Tri osobe pozitivne na radijaciju

Reaktor nije oštećen, započela nova operacija hlađenja

Reaktor nije oštećen, započela nova operacija hlađenja

Dan nakon razornog potresa i tsunamija koji je za njim uslijedio, u pokrajini Fukushima je došlo do eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi.

Visoki japanski dužnosnik Yukio Edano potvrdio je da se radijacija proširila u atmosferu. Zona evakuacije je proširena na radijus od 20 kilometara oko elektrane, izvještava Reuters.

Navečer po lokalnom vremenu potres jačine 6,4 stupnjeva po Richteru ponovo je pogodio područje Japana, epicentar je, prema prvim informacijama, bio nedaleko nuklearke Fukushima.

Od 90 testiranih osoba koje su evakuirane iz Fukushime, troje je pozitivno na radijaciju.

Kyodo News javlja kako je oko 300 tisuća ljudi evakuirano u sjevernom Japanu, a postoji mogućnost da će ih biti još, sve ovisi o situaciji u nuklearki. Japanska nuklearna agencija probleme u nuklearki označila je brojem četiri, na Internacionalnoj ljestvici nuklearnih opasnosti koja ima sedam stupnjeva. Černobil je, primjerice bio označen brojem sedam.

Japanske vlasti potvrdile su 13. ožujka oko jedan sat poslije ponoći po lokalnom vremenu kako je započela nova operacija hlađenja reaktora te će trebati nekoliko sati da se voda "ušprica" u reaktor. Oko deset dana trebat će da se vodom napuni kontejner u kojemu se nalazi reaktor.

U ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu, oko 19 sati po hrvatskom, iz UN-a stigle su ohrabrujuće vijesti: radijacija izvan nuklearke je vrlo mala, rizik za zdravlje je neznatan!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.