Događaji

Novi blaženik

Papa Ivan Pavao II proglašen blaženim

Papa Ivan Pavao II proglašen blaženim

Iz Hrvatske je na beatifikaciju došlo nekoliko tisuća vjernika

Stotine tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta od ranog se jutra okupljaju na Trgu sv. Petra u Rimu gdje je u 10 sati započela beatifikacija Ivana Pavla II., vjerojatno najomiljenijeg pape u povijesti Katoličke crkve.

'Proglašavam papu Ivana Pavla II. blaženim i obaviještavam da će se 22. listopada označavati kao njegov dan', kazao je papa Benedikt XVI., koji je nakon čitanja biografije otpočeo beatifikaciju.

Događaje je to zbog kojega je Trg Svetog petra za vjernike otvoren već u 5.30 ujutro i okupilo ih se, u skladu s predviđanjima, već više od milijun, a stotine tisuća ljudi noć su provele u vrećama za spavanje na glavnoj ulici koja vodi do Vatikana, Via della Conciliazione. Vijore se zastave, među kojima najbrojnije poljske, ali i puno hrvatskih.

Iz Hrvatske je na beatifikaciju došlo nekoliko tisuća vjernika. Mladi su nakon molitvenog bdijenja nastavili na ulicama Rima uz gitare pjevati vjerske pjesme skandirajući slogane s imenom Ivana Pavla II.

Na molitvenom bdijenju prošle noći u Rimu, na prostoru Circusa Maximusa, okupilo se više od 200 tisuća vjernika. Molitvu je predvodio rimski vikar kardinal Agostino Vallini, a videolinkom vjernicima se obratio papa Benedikt XVI., koji će danas predvoditi svečanost beatifikacije.

Na svečanosti će biti 62 šefa država i vlada iz cijeloga svijeta, među njima i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Među ostalima, doći će i europski dužnosnici, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Golemo je i medijsko zanimanje za beatifikaciju Karola Wojtyle - akreditirano je dvije tisuće i 300 novinara iz 101 zemlje. U Italiji su na snazi najviše mjere sigurnosti.

Već više od tisuću godina nije se dogodilo da jedan papa proglašava blaženim svoga prethodnika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.