Događaji

Istraživanje

Blago koje krije bizantska utvrda na Kornatu

Blago koje krije bizantska utvrda na Kornatu

Djelatnici Sveučilišta u Zadru, predvođeni mr.sc. Irenom Radić-Rossi, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku i Zavodom za geomatiku Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, započeli su istraživanja utvrde Turete na otoku Kornatu, bizantske građevine iz 6. stoljeća, napuštene od srednjeg vijeka. Fotodokumentaciju izradio je Damil Kalogjera.

 

Inače, projekt financira Ministarstvo kulture RH i JU NP Kornati, a istraživanja uključuju snimanje postojećeg stanja objekta, upotrebom metode trodimenzionalnog terestričkog laserskog skreniranja.

Riječ je o relativno novoj i vrlo učinkovitoj metodi pridobivanja detaljnih digitalnih snimaka velikih objekata, pojašnjava ravnatelj JU NP 'Kornati', mr. sc. Neven Baus.

Arhitektonskim opisom postojećeg stanja otkriven je niz novih detalja, koji će pomoći u rekonstrukciji originalnog izgleda utvrde.

Pregledano je i šire područje utvrde - obronci brda, na kojem su nađeni i uzorci prapovijesne keramike, te obalni nasip, prepun ulomaka sitnog keramičarskog posuđa i amfora koji datiraju od 1. st. p. K.

Kornatsko otočje u arheološkom smislu krije još mnoga iznenađenja. Nedavno su u uvali Opat pronađeni ostaci keramike koje je potrebno proučiti i prezentirati. Daljnja istraživanja potrebna su kako bi se područje na adekvatan način valoriziralo, u smislu buduće kulturno-turističke ponude Parka, ali i prezentacije hrvatske baštine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.