Događaji

Američki satelit UARS

Američki satelit UARS danas pada na Zemlju

Američki satelit UARS danas pada na Zemlju

Američki satelit UARS veličine školskog autobusa, danas bi u toku dana trebao pasti na Zemlju i to između 57 stupnjeva sjeverne geografske širine i 57 stupnjeva južne geografske širine, prenosi 24sata.hr

To područje obuhvaća gotovo cijeli nastanjeni svijet, što znači da su sigurni samo polarni medvjedi i znanstvenici na Antarktiku, piše San Francisco Chronicle. Ovo je najveći komad NASA-inog svemirskog otpada koji će u zadnjih 30 godina pasti na Zemlju. 

Većina će satelita izgorjeti tijekom ponovnog ulaska u atmosferu, ali će oko pola tone metala ipak pasti na Zemlju. Očekuje se da će 26 komada metala doći do tla, od kojih bi najveći mogao imati 150 kilograma. NASA smatra da će veći dio satelita pasti u ocean, a mogućnost da pogodi nekoga od ljudi je 1 naprema 3 200. Najavili su da će nastaviti izvještavati o položaju satelita i točnijem datumu i mjestu pada.

Satelit je lansiran 1991. i nalazio se u niskoj putanji oko Zemlje na visini od 600 kilometara s ciljem istraživanja ozonskih rupa, brzine vjetra i temperatura u stratosferi, a bez goriva je ostao 2005.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.