Događaji

Završni dio manifestacije "Zadar more"

Kad iz lonca miriše more

Kad iz lonca miriše more

Sve je počelo već oko 10 sati. Održano je ''Jutro s mirisom ribe" - gastromatineja

"Zadar more" manifestacija je koja se u gradu Zadru održava već 6. godinu za redom, kao simbol nastojanja da se sačuvaju i nastave vrednovati tradicija, vještine i znanja - temelj i srž Zadra i njegove okolice. Manifestacija je to koja je uvelike posvećena i pomorskoj tradiciji Zadra.

Program se danas ponovno vratio ''na mjesto svog početka", u Kneževu palaču gdje su organizirana zanimljiva druženja i bogati program uz prave, osebujne dalmatinske okuse i mirise.

Sve je počelo već oko 10 sati. Održano je ''Jutro s mirisom ribe" - gastromatineja, gdje su brojne delicije pripremili i i prezentirali Goran i Jakov Rogulj iz restorana Goro, Telašćica, Ante Božikov iz restorana Opat, otok Kornat, te SRD "Sipa" iz Benkovca. Održana je i prezentacija vina Benkovačkog kraja, a zanimljivo je bilo vidjeti i radionicu pletenja ''Pajeta".

Učenici Pomorske škole Zadar predstavili su radionicu pomorskih čvorova.

U uvali Jazine paralelno je održana akcija čišćenja podmorja u organizaciji RK Sveti Roko iz Bibinja. Akciji su se pridružili i učenici, izložbom pod nazivom ''Smeć Art" u JK Uskok."Učenici brzo savladaju vještine, radimo dvaesetak uzlova. U praktičnom dijelu imamo i veslanje, naravno, kada nam to uvjeti dozvole. Već prvu godinu školovanja budući pomorci slušaju predmet "Mornarske vještine". Sve 4 godine imaju praktične vježbe, gdje uče vrste konopa, uzlove, teoriju veslanja, jedrenja, a na 3. godini praktični dio kao što su navigacija i rad na palubi i strojarnici obavljaju na školskom brodu "Kraljica mora", kazao nam je profesor Željko Šuštić.

Na manifestaciji "Zadar more" ove je godine svoje vještine prezentirao i jedan stručnjak za pletenje tzv. pajeta. Kako brod ne bi udario u obalu, izrađuju se pajete koje ručno radi Kruno Radović iz Tkona na otoku Pašmanu, dugogodišnji pomorac. Riječ je o vještini kojom se bave rijetki ljudi, a da se ona ne bi zaboravila, Radović je prenosi na svog unuka. Uglavnom izrađuje pajete po narudžbi za brodove iz Dalmacije, ali i Istre. Za jedan manji primjerak - unikat, potrebno je i nekoliko dana. Za jedan metar pajete potroši se oko 250 metara konopa.

A što se sve to moglo kušati na gastromatineji? Renato Kraljev pripremio je minestrun od liganja s orzom, lećom i čičvardom. Taverna Goro iz Telašćice u svom je loncu pripremila brudet od goluba s kapulom, pomidorom i vinom. Najbolji prilog za ovo jelo je palenta ili saljski domaći kruh. "Sipa" iz Benkovca nudila je sipu s bobom i pršutom.

Ugodno druženje nastavljeno je do 14 sati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.