Događaji

Isključenje iz prometa i po lijepom vremenu

Strože kazne za vožnju bez zimskih guma?

Strože kazne za vožnju bez zimskih guma?

Prema prijedlogu usvojenom prošlog tjedna na sastanku zimskih cestarskih službi, policije i drugih institucija zaduženih za kažnjavanje prometnih prekršaja, na hrvatskim će se cestama uvesti rigoroznije kazne za prekršitelje koji ignoriraju zimske uvjete na cesti, piše danas.hr .

Promjena ove zime neće biti, ali bi naredne godine trebalo biti uvedeno rigoroznije kažnjavanje prometnih prekršaja u segmentu vožnje u zimskim uvjetima, i to po uzoru na Sloveniju. Tako bi u razdoblju od 15. listopada do 15. travnja bila propisana obvezna zimska oprema na pojedinim cestama i autocestama, koje se nalaze u predjelima gdje su obilne snježne padaline - naprimjer autocesta Rijeka-Zagreb od Kikovice do Lučkog, ili državna ceste D3 u Gorskom kotaru od Kikovice do Karlovca.

Načelnik odjela sigurnosti cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske Boris Skeledžić ističe kako se svake godine ponavljaju isti problemi, pogotovo kad je u pitanju prvi snijeg, što se dogodilo i prije 15-tak dana kada je na širem području Delnica došlo do blokade prometa, koju su najviše stvorila prepriječena ili u snijegu blokirana vozila s ljetnim gumama.

"Mi smo na području Delnica tog dana naplatili 39 kazni, koje iznose 700 kuna, odnosno 5 do 15 tisuća kuna za pravne osobe pored čega se određuje i 1.500 do 5.000 kuna kazne za odgovorne osobe. Sve to malo vrijedi u trenutku kad se proglase zimski uvjeti, a kolaps prometa se već dogodi, pa onda puno ne može pomoći ni kvalitetna intervencija cestarskih službi. Ideja je vozače naviknuti da se nekim prometnicama u zimskom dijelu godine jednostavno ne može putovati bez zimske opreme neovisno o tome pada li snijeg ili ne", kaže Skeledžić za Novi list.

Objašnjava da bi vozači bez opreme po ovom novom prijedlogu bili kažnjavani i isključivani iz prometa i po lijepom vremenu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.