Događaji

I SAD povećava pritisak

Izrael planira napasti Iran?

Izrael planira napasti Iran?

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) napravila je izvješće prema kojem se vidi kako je iranski nuklearni program usmjeren prema razvoju oružja i vojnoj upotrebi, prenosi 24sata.hr

Zapadni diplomati rekli su kako izvješće, koje će objaviti u utorak ili srijedu, ima više podataka o naporima Irana da razvije tehnologiju za izradu nuklearnog oružja, uključujući i računalne modele nuklearne bojeve glave. 

Studija ne nudi drugo objašnjenje, a jedino Teheran tvrdi kako je nuklearni program usmjeren u mirotvorne svrhe. U prethodnim izvješćima IAEA je bila zabrinuta da Iran razvija nuklearne bojeve glave, ali diplomati su tražili konkretnije dokaze. 

SAD traži priliku da poveća pritisak na Iran. Washington se nada da će UN i druge međunarodne organizacije dodatno diplomatski izolirati Iran. Barack Obama razgovarao je s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u Cannesu, na summitu G20. Složili su se oko potrebe 'održavanja međunarodnog pritiska bez presedana na Iran, kako bi ispunio svoje obveze'. 

Iako je američka administracija do sada tvrdila kako su usmjereni na diplomatsku strategiju, sve su zabrinutiji da bi se Izrael mogao odlučiti na napad pa prate Izrael i Iran. Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi već je izjavio kako su izvješća krivotvorena i neutemeljeni. 

Izraelski predsjednik Shimon Peres upozorio je da je napad Izraela na Iran 'sve izgledniji', a šef izraelske diplomacije Avigdor Liebermann ocijenio je da će izvješće IAEA-e 'svakako' dokazati vojne ciljeve iranskog nuklearnog programa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.