Događaji

Skupo parničenje

Tužio HAC za 1,8 milijuna, nepravomoćno dobio 2.800 a sudski troškovi stoje ga 35 tisuća kuna!

Tužio HAC za 1,8 milijuna, nepravomoćno dobio 2.800 a sudski troškovi stoje ga 35 tisuća kuna!
RTL

Repovi sudskih parnica iz vremena gradnje autoceste, vezano uz oduzimanje terena, još se provlače kroz sudove. Ovih je dana na Općinskom sudu Zadar, stalna služba u Benkovcu, donesena zanimljiva presuda koja govori o bitnoj promjeni u ovim postupcima.

Poznato je, naime, da su u vrijeme gradnje autoceste mnogi kojima je oduzet teren zbog toga dobili značajne milijunske iznose, a ovo je jedan sasvim suprotan primjer.

Za potrebe gradnje odmorišta Nadin na dijelu autoceste od Zadra prema Benkovcu gradilo se i na terenu u vlasništvu Z.G. iz Zadra. Izvođač radova Brodomerkur je prema projektu na njegovom terenu tijekom gradnje autoceste 2004. godine prokopao i položio cjevovod za vodosprovodnik PUO Nadin, i to bez znanja vlasnika.

A vlasnik smatra da je time trajno izmijenio ne samo konfiguraciju nego i kvalitetu preostalog tla jer je prije tih radova ta površina bila obrađivana oranica. Zbog toga je podnio tužbu da mu Hrvatske autoceste isplate 1,8 milijuna kuna naknade štete.

Hrvatske autoceste su u postupku dokazivale da je shodno zakonskim odredbama prije radova pokrenut postupak nepotpunog izvlaštenja površine od 6 četvornih metara. Poljoprivredna površina i dalje ostaje obradiva, pa zato nije potrebno potpuno izvlaštenje cijele površine čestice u vlasništvu  Z.G. veličine 2.446 metara četvornih.

Vlasnik je međutim tvrdio da je na tom terenu prije sadio lubenice, dinje, luk, krumpir, špinat, blitvu i pšenicu, a dobivene proizvode prodavao naveliko obrtnicima koji se bave prodajom na malo. Da već devet godina ne može ništa saditi, a ne može zasaditi ni stabla jer da treba osigurati zaštitni pojas oko cjevovoda. Mislio je i masline posaditi, ali da sad ne može.

U postupku koji je trajao od 2007. godine bilo je raznih vještačenja od građevinskih do poljoprivrednih, izlazaka na teren, izjava svjedoka koji su tvrdili da je taj teren odavno neobrađen, zapušten… Vještaci su utvrdili da teren vrijedi 56.258 kuna a da je zbog cjevovoda vlasnik u biti izvlašten za 22 četvorna metra.

Sutkinja Dubravka Ćurko Ventrić je zato odbacila zahtjev za isplatu štete u iznosu od čak 1,8 milijuna kuna, presuđena je isplata u iznosu od samo 2.812,90 kuna. A Z.G. po ovoj nepravomoćnoj presudi treba isplatiti trošak postupka od čak 34.641,63 kuna!

A to što su neki ranije dobivali milijune za slične terene je neka druga priča.


Reci što misliš!