Događaji

Počeo besplatni e-tečaj za buduće administrativno-financijske referente

Počeo besplatni e-tečaj za buduće administrativno-financijske referente

Četrdeset i troje mladih iz cijele Hrvatske okupilo se danas na prvom satu besplatnog e-tečaja kroz koji će, kako su im rekli i njihovi stručni predavači,  tijekom naredna tri mjeseca dobiti znanja i vještine potrebna za obavljanje posla administrativno-financijskog referenta u udrugama civilnog društva.

Po završetku e-tečaja, kojeg u okviru projekta MECSO - "Moj posao u udruzi" provode GONG i partnerska udruga H-Alter, polaznici će zahvaljujući stečenim specifičnim znanjima, a koja su sve poželjnija na tržištu rada, povećati svoju šansu za zapošljavanje.

Kako je naglasio Albert Jedrejčić, voditelj MECSO projekta, ideja za realizaciju projekta proizašla je iz dugogodišnje prakse GRIF-a, računovodstvenog servisa specijaliziranog za udruge koji djeluje u sklopu GONG-a. "Tijekom rada smo uočili kako postoji potražnja za zaposlenicima koji su osposobljeni za obavljanje administrativno-financijskih poslova. Iako se znanja i vještine potrebne za rad u udrugama civilnog društva razlikuju od onih potrebnih za rad u profitnom sektoru, ona još uvijek nisu uvrštena u kurikulume formalnog obrazovanja".

Potrebu za znanjima kojima će raspolagati polaznici ove edukacije kroz svoj rad uočio je i Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH. "Rad u udrugama civilnog društva postaje sve poželjnija karijerna opcija za velik broj mladih ljudi, a zahvaljujući stečenom iskustvu, oni su u mogućnosti da se kasnije zaposle i u bilo kojem drugom sektoru", rekao je Vidačak te dodao kako su upravo administrativno-financijska znanja i vještine ključna za uspješan rad svake udruge.

Organizacije civilnog društva posljednjih se godina sve češće pojavljuju kao kvalitetni poslodavci zahvaljujući i uspješnim projektima i visokoj iskoristivosti sredstava iz EU fondova.  "U Hrvatskoj je trenutno u neprofitnom sektoru zaposleno 18 500 ljudi, a praksa pokazuje kako je zbog uspješnog povlačenja sredstava iz EU fondova taj broj u stalnom porastu. Razloga za optimizam daju nam i podaci iz razvijenih europskih zemalja prema kojima je oko šest posto ukupnog radnog stanovništva zaposleno u udrugama kojima je u fokusu rad za opće dobro", izjavio je Vidačak.

Budući da se zbog gospodarske krize mladi u Hrvatskoj sve teže nalaze posao, polaznici ovog tečaja nadaju se da će im se po njegovu završetku otvoriti nove prilike na tržištu rada. "Po završetku trgovačke škole redovito sam se javljala na oglase za posao, no još se uvijek nisam uspjela zaposliti u struci. Ovu edukaciju vidim kao novu priliku i vjerujem da će mi pomoći u stjecanju prvih poslovnih iskustava", rekla je dvadesetdvogodišnja Kristina Vidaković. Slično iskustvo imala je i Tanja Kapusta koja je već drugu godinu zaposlena na mjestu administrativno financijske referentice u GRIF-u. "Po obrazovanju sam kemijski tehničar, ali u struci nisam uspjela naći posao, pa sam se javila na oglas GONG-a. Danas radim vrlo dinamičan i interesantan posao za koji su potrebna specifična znanja i vještine koje sam stekla kroz rad, a sudionici ovog e-tečaja će imati priliku taj proces znatno skratiti", rekla je Kapusta.

Polaznike MECSO e-tečaja u sljedeća tri mjeseca očekuje svladavanje dvanaest edukativnih modula, a za najuspješniji od njih će u sklopu projekta dobiti priliku da stečena znanja i vještine primijene i u stručnoj praksi u nekoj od udruga civilnog društva.
 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.