Događaji

"Napravit ćemo prosvjed sa tisuću traktora u Zagrebu"

Širi se mljekarska buna

Širi se mljekarska buna

Mljekari su već osmi dan na cestama te će tamo i dočekati sutrašnju "novu rundu" pregovora na "kojoj od svojih zahtjeva neće odstupiti niti milimetar".

HAK izvještava da su zbog prosvjeda blokirane ceste u Poljancu, zagrebačka Slavonska avenija u smjeru zapada, u Bjelovaru kod Sirele, na čakovečkoj obilaznici kod rotora Nedelišće i raskrižju za Ivanovec te D7 kod Đakova. Naizmjence se zbog prosvjeda vozi u Kloštru Podravskom, na priključnoj cesti od Velikog Trgovišća prema Zagorskoj magistrali i u mjestu Gola kod Koprivnice.

"Želimo tripartitni sporazum. Prosječna cijena u EU 27 za veljaču je 2,71 kuna", kazao je čelnik Saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar. O ustrajnosti mljekara da dobiju svoju cijenu litre mlijeka dovoljno govori izjava tajnika Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Milana Kosanovića. "Sutra ne izlazimo iz ministarstva dok ne postignemo dogovor", odlučan je Kosanović.

Danas su mljekari dobili podršku i ostalih seljaka. Čelnik Brazde Matija Brlošić je kazao da je problema u poljoprivredi puno te da se trebaju držati zajedno. "Isto tako očekuje od mljekara da ako sutra dođemo u probleme sa žitaricama ili sa mesom da doista postanemo poljoprivredni proizvođači, prevedeno na slavonski jezik seljaci, da od danas nastupamo zajedno", rekao je Brlošić.

Za isti stol će sutra za mljekarima sjesti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji smatra da je nužno postići kompromisno rješenje "koje se ne može postići na cesti". "Nadam se da će glas razuma prevladati. Još jednom apeliram na sve proizvođače da cesta, ulica i blokade nisu rješenje. Prije svega nanose štetu i svojoj proizvodnji, i cijelom agraru i cijelom gospodarstvu Hrvatske", rekao je Jakovina.

Mljekari iz Osječko.baranjske županije najavili su "ofenzivu na Zagreb", ukoliko se sutra ne postigne dogovor. "Ali tada to ne bi bilo ovako kao što sada ima 200 traktora. Mi bi napravili prosvjed kao što je bilo 2009. kada je preko tisuću traktora iz Slavonije ušlo u Zagreb", kazao je Milan Kosanović. Neki mljekari su i danas pokušali doći do Zagreba, no u tome ih je spriječila policija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.