Događaji

Linić najavio "namet za zapuštene nekretnine"

Na Jadranu propada na stotine hotelskih objekata

Na Jadranu propada na stotine hotelskih objekata

Do sada je bilo nekoliko pokušaja uvođenja poreza kao mehanizma za dovođenje turističkih objekata u funkciju, ali su uglavnom “padali” na Ustavnom sudu

Srbija je uvela “porez na ružnoću”. Vlasnici hotela čiji se objekti nalaze u područjima od primarnog turističkog interesa, dobili su rok od iduće dvije godine da prilagode izgled, uslugu i sadržaje. Inače će platiti državi kaznu koja iznosi – dva milijuna eura godišnje, piše slobodnadalmacija.hr

– Zamandaljeni prijestonički hoteli, poput “Jugoslavije” ili “Metropola”, kao i oni koji rade, ali nemaju odgovarajuće sadržaje ili ruže izgled okoline, imaju rok da budu obnovljeni do juna 2013. godine. Tako propisuje uredba u javnosti prozvana “porez na ružnoću” – komentirao je beogradski B92.

I ne samo to. Uredba o utvrđivanju prioritetnih turističkih destinacija, zona, lokacija i kategorija objekata u mjestima za odmor i turističkim mjestima u prioritetnim turističkim destinacijama – kako glasi puni naziv “poreza na ružnoću” – nalaže jedinicama lokalne samouprave u Srbiji da odrede primarne zone za razvoj turizma.  U tim će zonama svi hoteli morati primijeniti odredbe Pravilnika o kategorizaciji turističkih mjesta u pogledu izgleda, sadržaja i usluge za uređenje i funkciju objekata prema master-planovima za razvoj turizma. Na taj se način želi prisiliti investitore da obnove zapuštena zdanja, i to u kategoriji kakvu određeni objekt mora imati prema lokaciji u turističkoj zoni. Isto tako, Uredbom se namjerava potaknuti otvaranje novih turističkih sadržaja, što znači i novih radnih mjesta.

“Slobodna Dalmacija” nedavno je, duž cijele obale Jadrana, od Istre do Konavala, pobrojala na stotine hotelskih objekata i druge imovine koja nije u funkciji i godinama propada. Koliko je to samo novih turističkih noćenja i proširenja sezone. Uostalom, službena je ocjena da je limit špice turističke sezone u postojećim turističkim kapacitetima dosegnut, što znači da su potrebni novi – “stari” – turistički ležajevi.

Većina dalmatinskih gradova nema turističke master-planove, niti ima uređene turističke zone i definiranu strategiju razvoja turizma. Hrvatska bi tek do 3. rujna ove godine trebala dobiti prvi cjeloviti i sveobuhvatni Glavni plan i strategiju razvoja turizma RH, a namet za zapuštene nekretnine tek je, kao mogućnost, najavio ministar financija Slavko Linić, što bi mogao biti sličan način kao u Srbiji da se vlasnici “natjeraju” na ulaganja u hotele.

Do sada je bilo nekoliko pojedinačnih pokušaja uvođenja poreza kao mehanizma za dovođenje turističkih objekata u funkciju, ali su uglavnom “padali” na Ustavnom sudu. Dok Hrvatska tapka u mraku, turistički susjedi, pa čak i Srbija, donose hitne mjere. Zvale se one uredbe ili “porezi na ružnoću”, bitno je da donose – nova radna mjesta.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.