Događaji

Afera bivšeg premijera

Sanaderova obrana želi saslušati ruskog tajkuna Mihaila Gucerijeva

Sanaderova obrana želi saslušati ruskog tajkuna Mihaila Gucerijeva

Sudac Turudić svađao se s Bebićem i Sanaderom

"Tražimo da se sasluša Mihail Gucerijev. On je vlasnik ciparskih firmi Hangarn Oil Products Trading Limited i Ceroma Holdings Limited", tvrdi Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera.

Sanaderovi branitelji danas su službeno zatražili da sud pozove Gucerijeva za svjedoka. Ističu da je taj ruski naftni tajkun mađarskim istražiteljima, u sklopu njihove istrage oko navodnog MOL-ovog podmićivanja Sanadera, rekao da je novac koji je s Cipra stigao na račun švicarske firme Roberta Ježića bio namijenjen Ježiću, a ne Sanaderu.

"Gucerijev je Mađarima izjavio da je s Ježićem imao ugovor na 10 milijuna eura zbog lobiranja kojeg je Ježić trebao izvesti. Do tog posla nije došlo, ali Ježić nije vratio novac. Radi se o osobi koja je vlasnik velike naftne kompanije u Rusiji, ima kredibilitet i smatramo da bi ga sud trebao pozvati za svjedoka", kazala je Sloković.

Turudić se svađao sa Sanaderom i Bebićem

Suđenje Sanaderu nastavljeno je ispitivanjem Luke Bebića i Marine Matulović Dropulić. Sudac Ivan Turudić bio je u konfliktnom raspoloženju; osim sa Sanaderom, ovoga puta uspio se "zakačiti" i s njegovim prijateljem "barba Lukom".

Sanadera je Turudić tako optužio da postavlja "nebitna pitanja na koja svi znaju odgovor". "Ja imam vremena, ako imate i vi", kazao je Turudić Sanaderu, nakon što je bivši šef HDZ-a i Vlade pitao Bebića je li HDZ, prema njegovim saznanjima, donosio odluke u interesu Republike Hrvatske. Bebić je, naravno, odgovorio potvrdno.

Bebića je iživciralo pitanje tužiteljstva s kim je proveo Novu godinu. Odgovorio je da je bio u društvu Sanadera, Jerka Rošina i njihovih supruga. No, tek nakon kratkog verbalnog obračuna s Turudićem. "Niste u Saboru, ponašajte se pristojno", kazao je Turudić Bebiću, nakon što je bivši predsjednik Sabora počeo protestirati zbog postavljenog pitanja.

"Ja se prema sudu odnosim s poštovanjem, ali tražim da se i svi sudionici ovog suđenja prema meni odnose s poštovanjem", odgovorio je Bebić. Turudić je replicirao tvrdnjom da neće dalje raspravljati iz poštovanja prema Bebićevim godinama, ali "barba Luka" mu svejedno nije želio ostati dužan: "A što mi možete reći? Zar ja ne zaslužujem poštovanje?".

Bebić tvrdi da Sanaderovo mišljenje nije bilo svetinja

U svom svjedočenju Bebić je potvrdio da se na sjednicama Predsjedništva HDZ-a raspravljalo o temama od nacionalnog interesa. No, tvrdi da su rasprave često znale biti vrlo žustre, te da se Sanaderu nisu svi bespogovorno pokoravali, kao što se ranije moglo čuti. Potvrdio je i da je kao predsjednik Sabora sudjelovao na nekim sjednicama užeg kabineta Vlade.

Prema Bebiću, ništa u izmjenama međudioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a nije bilo sporno, odnosno radilo se o najboljem mogućem potezu kojeg je Vlada u tom trenutku mogla povući.

Marina Matulović Dropulić svjedočila je o okolnostima prodaje PSP-a Okoli. Kazala je da je sudjelovala u tim pregovorima kao predsjednica Nadzornog odbora Plinacroa. Kazala je da su problemi nastali jer su Mađari požurivali pregovore, o čemu je, zajedno s Ivanom Šukerom informirala Sanadera.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.