Događaji

MUP zaustavio MORH

Razvozili vojsku neregistriranim autobusima

Razvozili vojsku neregistriranim autobusima

Neugodan događaj zbio se u srijedu poslijepodne u Kuševcu kada je redovita policijska patrola u Starčevićevoj ulici zaustavila dva autobusa tvrtke »Euroautobus plus« d.o.o. sa sjedištem u Belišću te ustanovila kako autobusi nisu registrirani, piše novilist.hr

Riječ je o autobusima koji prevoze djelatne vojne osobe, pa su tako iz vojarne u Đakovu krenuli prema, kako je pisalo na autobusima, Belišću i Belom Manastiru, no na odredišta nisu stigli. Slučaj je NL-u potvrdio i Marko Ćaleta, policijski službenik PU osječko-baranjske. 

MORH: Kontroliramo tko vozi vojsku

"Napominjemo da, iako provjera tehničke ispravnosti vozila nije u nadležnosti MORH-a, svi ugovorni prijevoznici s kojima MORH ima ugovor obvezni su obavljati prijevoz ispravnim vozilima i s potrebnom dokumentacijom, odnosno poštovati odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o tehničkom pregledu vozila. Ministarstvo obrane i Oružane snage redovito vrše nadzor kvalitete pružanja usluge vojno-linijskog prijevoza, a u slučaju nepoštovanja ugovornih obveza može se pokrenuti postupak zamjene prijevoznika i raskidanje ugovora", navode, između ostalog, u Službi za odnose s javnošću MORH-a. 

- Oko 16 sati zaustavili smo dva autobusa te ustanovili kako im je istekla registracija od 18 do 30 dana. Utvrđeno je kako je jedan s područja Hrvatskog Leskovca, a drugi iz Belišća. Autobusi nisu dalje mogli nastaviti sudjelovati u prometu te su im skinute pločice - kaže Ćaleta.  Dodaje i da vlasniku autobusa preostaje ishoditi privremene pločice kako bi autobuse mogao odvesti na tehnički pregled. Do tada autobusi ostaju u Kuševcu. 

Policija skinula pločice

Vlasnik autobusa kazao je da je odmah nakon dojave da je policija zaustavila autobuse i skinula pločice poslao druga prijevozna sredstva.

U potrazi za vlasnikom autobusa, odnosno tvrtke »Euroautobus plus« d.o.o., NL je naišao na broj telefona u Belišću, čiji je vlasnik Zvonko Tibinac i nekadašnji vlasnik, osnivač spomenute tvrtke. No, on nam je pojasnio da ni tvrtka ni autobusi više nisu njegovi, a da je slučaj njega i njegovog bivšeg poslovnog partnera sada na sudu. »Iz svoje sam firme dobio otkaz, sada sam nezaposlen. Ovaj bi tjedan Državno odvjetništvo trebalo pokrenuti naš slučaj. Posao sam dobio kao hrvatski branitelj koji je vozio i u vrijeme mirne reintegracije. Sada sam bez posla«, kaže Tibinac.

Tada dolazimo i do stvarnog vlasnika autobusa i tvrtke, Smiljana Darojkovića iz Dugog Sela, koji ne negira da autobusi nisu bili registrirani, no pojašnjava i zbog čega.

- Jedan od ova dva autobusa koji su zaustavljeni mi upravo kupujemo od Auto Hrvatske, a jedan je naše vlasništvo kome je istekao periodični pregled. Idemo sada provjeriti kočnice i riješena priča. Što se tiče ovog prvog busa, dali smo novac, trebali smo kupiti još jedan autobus od 65 mjesta, no oni ga još nisu pronašli, pa priča nije završena, a zbog toga ni ovaj autobus nije registriran - kaže vlasnik »Euroautobusa« Smiljan Darojković. Napominje i kako vjeruje da je autobuse policija zaustavila zbog dojave. 

»Već pet godina ovdje vozim vojsku i nikada nisam imao problema. I to ne samo ovdje, nego u cijeloj Hrvatskoj«, kaže Darojković. Komentira i razlaz s bivšim poslovnim partnerom. »Kad sam ja firmu stavio na noge, platio mu što sam trebao, a nisam imao što kupiti nego samo papire, on je htio i ovce i novce«, kaže Darojković. »Neka stavi novac na stol, firmu ću mu prodati, a sebi otvoriti drugu. Ne mogu mu je pokloniti«, poručuje Darojković.

novilist.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.