Događaji

MORH:

Održane hrvatsko-britanske obrambene konzultacije

 Održane hrvatsko-britanske obrambene konzultacije

Pomoćnik ministra obrane RH za obrambenu politiku Zoran Drča i ravnatelj za međunarodnu sigurnosnu politiku Ministarstva obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Nick Gurr održali su u ponedjeljak, 28. rujna 2015. godine u Zagrebu sigurnosno obrambene konzultacije, s ciljem produbljivanja suradnje dviju zemalja na bilateralnoj razini te u okviru NATO-a i EU.

 

Tijekom konzultacijama razmijenjena su mišljenja i informacije o utjecaju sigurnosne krize na Bliskom Istoku i Ukrajini na trenutnu sigurnosno-političku situaciju u Europi, s posebnim osvrtom na aktualnu izbjegličku krizu, o trenutnim mjerama i planovima koje poduzimaju NATO i EU kao odgovor na pogoršanje situacije u euro-atlanskom području, o predstojećem summitu NATO-a u Varšavi, kao i o viziji daljnjeg razvoja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije.

Stav Ujedinjene Kraljevine je da summit u Varšavi mora rezultirati potvrdom vjerodostojnosti Saveza, koja će se najučinkovitije ostvariti kroz implemetaciju zaključaka summita u Walesu.

Govoreći o sigurnosno-političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, obojica sugovornika naglasila su spremnost svojih zemalja za nastavak potpore politici proširenja i daljnjoj stabilizaciji regije.

Također, tijekom sastanka iskazan je obostrani interes za daljnje intenziviranje obrambene suradnje dvaju ministarstava na bilateralnom planu i u okviru multilateralnih organizacija.

Pomoćnik Drča napomenuo je kako su Oružane snage Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u posljednjih nekoliko godina postale značajan partner hrvatskim Oružanim snagama sa zamjetnim uzlaznim trendom, kako u kvaliteti, tako i u broju aktivnosti.

Obojica sugovornika složila su se kako će predstojeće pristupanje OS RH Zapovjedništvu savezničkih snaga za brzo djelovanje u UK (UK ARRC), uz jasan dokaz međusobnog povjerenja i prijateljskih odnosa, predstavljati i dodatni poticaj unaprjeđenju međusobne obrambene suradnje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.