Događaji

Hrvatska vojska

Ministar Kotromanović pokrenuo istragu o nabavci dijelova za vojni helikopter

Ministar Kotromanović pokrenuo istragu o nabavci dijelova za vojni helikopter

Sumnjiva je nabava dijelova za helikopter Mi-171Sh

Ministar obrane Ante Kotromanović je naložio da se istraži nabava iz 2009. godine pričuvnih dijelova za održavanje helikoptera Mi-171Sh Hrvatske vojske.

Hrvatska vojska je tada za 4 milijuna kuna nabavila paket pričuvnih dijelova, a da nitko prije toga nije provjerio da nekih od kupljenih dijelova već u dovoljnim količinama ima na skladištima HRZ-a i ZTZ-a pa je dodatna kupovina bila čisto bacanje novaca, piše Defender.hr.

Preskupi i neispravni dijelovi

No, nije bilo samo sporno što smo neke dijelove već imali, nego su i neki dijelovi koje smo kupili proizvedeni 80-ih godina 20. stoljeća pa se više ne mogu sigurno koristiti na novim helikopterima. Sumnjive su i neke cijene dijelova pa smo tako ljestve nabavili za 70 tisuća kuna, a limeni rezervoar od 20 litara za 20 tisuća kuna.

U paketu smo dobili i preuzeli neispravne dijelove - žiro agregat koji stoji 9 tisuća dolara, korekcijski mehanizam vrijedan 3500 dolara te prijemnik s cijenom od 15 tisuća dolara. Do sklapanja ovog posla je došlo nakon što smo nabavom deset helikoptera Mi-171Sh vrijednih 65 milijuna dolara dobili i mogućnost da otkupimo paket pričuvnih dijelova.

To smo po ugovoru mogli, ali i nismo morali. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je podnijelo zahtjev za otkupom bez da su prethodno vidjeli kakvi su  ti dijelovi koje plaćamo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.