Događaji

Šibenik

110 milijuna eura za "megazatvor" Dalmacije

110 milijuna eura za

Najveći investicijski projekt kojim je Vlada (odluku je donijela bivša, a preuzela aktualna) odlučila "počastiti" Šibenik kao svoje "trinaesto prase" jest nova golema kaznionica na predjelu Podi, nedaleko od grada, vrijedna oko 110 milijuna eura, s kapacitetom od 1270 zatvorenika, piše Slobodna Dalmacija.

Tako će ovaj povijesni grad, iznimne spomeničke baštine, izvanrednih prirodnih turističkih potencijala, s dva prelijepa nacionalna parka - Krkom i Kornatima - doskora biti prepoznatljiviji po zatvoru negoli po bogomdanim resursima koji su ga, da je bilo pameti, znanja i ambicije, mogli pretvoriti u hrvatsku metropolu turizma. Ali, ne. Umjesto, primjerice, u nenapučenoj Lici, gdje na kilometre površine nema ni žive duše, netko je odlučio megazatvor smjestiti usred turističkog raja...

‘Mala kuća'

Desetljećima je Šibenik nosio stigmu tzv. male kuće, pučkog eufemizma za ludnicu, najveću u Hrvatskoj. Trebalo je godina i godina da se oslobodi toga neugodnog utega i lošeg običaja naših ljudi da na spomen ovoga grada trenutno reagiraju: "Aha, da, tamo je najveća ludnica." S vremenom ju je svojim (izvoznim) značenjem prekrila i neutralizirala najveća hrvatska Tvornica aluminija.

Danas Šibenik jedva održava TLM, a od ostale industrije nema ni traga. I malo-pomalo, Šibenik će, strahuju mnogi njegovi građani, poput Lepoglave, o kojoj malo što znamo osim da ima jednu od najstrožih kaznionica, postati sinonim za zatvor, štoviše najveći u zemlji. Što će, vjeruju, postupno posve zasjeniti turističke perspektive grada.

U najboljem slučaju, riječ je o projektu koji nije osobita preporuka turizmu. Zanimljivo je da je prva lokacija za ovaj novi veliki zatvor bio sinjski Kukuzovac, ali su se Sinjani, kako doznajemo, uprli svim silama kako bi kaznionicu odbili u svom dvorištu, iako im turizam nije primarna djelatnost. Poslije se manipulativno s političkih razina (HDZ) tvrdilo kako je prava jagma u Hrvatskoj za tom investicijom, ali, eto, baš Šibenik je uspio izlobirati da njega dopadne!? Stvar je u tome, reklo bi se, da su u Šibeniku lokalni dužnosnici po tradiciji najveći poslušnici, i da je tu otpor vrhu stranačke hijerarhije najmanji.

Dvokrevetne sobe

Kako bilo, u zoni Podi, desetak kilometara od Šibenika, već u ovoj godini trebalo bi, prema najavama s državnog vrha, početi s gradnjom najmodernije i najveće hrvatske kaznionice, e da bi svoje prve "štićenike" primila 2014. godine. Projekt bi se financirao pretežno sredstvima Srednjoeuropske razvojne banke koja je izrazila spremnost osigurati oko 70 milijuna eura, a preostalih 40 trebala bi namaknuti hrvatska Vlada iz vlastitih izvora.

Prema riječima Ivice Šimca, novog pomoćnika ministra pravosuđa, kojemu je u izravnoj ingerenciji zatvorski sustav, projekt novog zatvora na Podima je gotova stvar, a eventualni početak radova ovisi dominantno o gospodarsko-financijskoj situaciji u zemlji koja na drukčiji način determinira i Vladine prioritete.

Vlada RH je za tu namjenu već osigurala oko milijun četvornih metara zemljišta, a u budućoj ustanovi radilo bi oko 500 stražara i pomoćnog osoblja. Kaznionica bi trebala biti apsolutno u skladu s EU standardima, s posebnim odjelima za muškarce, žene i za maloljetnike. Dijelom će biti zatvorenog, a dijelom poluotvorenog tipa. Imat će i poseban zdravstveni odjel te preuzeti zadaću koju danas obavlja zatvorska bolnica u Zagrebu. Šibenski megakazamat trebao bi imati i poseban odjel za ovisnike.

Primarno je namijenjen za kažnjenike iz Dalmacije, ali i šire, jer je pravilo sustava da se kazna služi što bliže mjestu prebivališta. Zatvorenici na Podima imat će privilegij boraviti u dvokrevetnim, suvremeno opremljenim sobama visokog standarda, a za one sigurnosno najzahtjevnije osuđenike namijenjene su posebne samice (jednokrevetne ćelije).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.