Događaji

Pametno s gasom

Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva

Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva

Svojim stilom vožnje možemo pridonositi sigurnosti prometa ili biti opasnost na cesti, možemo popravljati ili kvariti raspoloženje drugim vozačima, ali možemo i - štedjeti gorivo. I to ne malo, piše vecernji.hr

Istraživanja pokazuju da razlika u potrošnji između vozača istih automobila na istoj dionici i u istim vremenskim uvjetima može doseći čak i 20 posto! A to danas, kada je mnogima svaka litra skupa, nije zanemarivo. Vrijedi, stoga, razmotriti vlastite vozačke navike i pokušati usvojiti barem poneku od onih koje predlažu naši stručnjaci.

Oni, pak, koji odluče iskušati sva pravila štedljivog ponašanja za upravljačem mogli bi se vrlo ugodno iznenaditi. Procjenjuje se, naime, da ekonomična vožnja štedi od 20 do 30 posto goriva. - To potvrđuju i praksa i sva naša ciljana testiranja. Proizlazi da uz rigorozno pridržavanje savjeta o ekonomičnoj vožnji tijekom godine, ako prevaljujemo prosječnih 15.000 kilometara, na gorivu možemo uštedjeti između 2000 i 3500 kuna - kaže glasnogovornik Hrvatskog autokluba Alan Vojvodić.

- Odnosno, na sto prevaljenih kilometara racionalnom vožnjom možemo uštedjeti između jedne i dvije litre goriva, što će reći da nam u džepu na svakih sto kilometara ostaje desetak, dvadesetak kuna. Osim toga, štedljivija vožnja način je da i u krizi ostanemo mobilni. Po potrošnji goriva se, recimo, vidi da se mnogi odriču automobilske vožnje kad god im ona nije neophodna. No, čak ni uštede i mobilnost nisu jedini razlozi zašto vrijedi voziti racionalno. Takva vožnja čuva i prirodu, jer se smanjuje emisija CO2, a povećava i sigurnost prometu. Ili, drugim riječima, ekonomična vožnja štedi novac, čuva prirodu i živote - poručuje.

Nježno s papučicom

Koliko su, pak, uštede u izravnoj vezi s brzinom kojom vozimo, lako je mjerljivo. Ako se, primjerice, na cestama koje to dopuštaju vozi brzinom između 45 i 55 kilometara, goriva će dostajati za čak 40 posto dužu dionicu nego da smo vozili 80 km na sat.

Za autoput te preporučene brzine, dakako, ne vrijede, a ekonomična vožnja na brzim cestama podrazumijeva što manje ubrzavanja i usporavanja, te brzinu koja po mogućnosti ne prelaziti 100 km/h. - Općenito je pravilo: s papučicom za gas uvijek nježno. Ona je među glavnim ‘krivcima' za potrošnju. Stoga je jedan od savjeta koji valja zapamtiti: vožnja bez naglih ubrzanja i kočenja - savjetuje A. Vojvodić.

vecernji.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.