Događaji

Predstavljeno najbolje idejno rješenje

Zadar će novo gradsko groblje dobiti za 30 godina

Zadar će novo gradsko groblje dobiti za 30 godina

Sama realizacija se, po razmišljanjima raspisivača natječaja predviđa za 30-tak godina

Sinoć je u predvorju HNK Zadar održano otvorenje izložbe natječajnih radova idejnog urbanističkog rješenja novog gradskog groblja Grada Zadra u Crnom. Provoditelj natječaja bilo Društvo arhitekata Zadra (ZDA) u suradnji s investitorom, tvrtkom Nasadi d.o.o.

Predsjednik Društva arhitekata Zadra, Darko Anton Franceschi, podsjetio je kako su pobjednici bili poznati još u studenome 2011., međutim, zbog žalbe na drugoplasirani i trećeplasirani rad te sudskog procesa koji je potom uslijedio, rezultati su tek sada i službeno objavljeni.

Ocjenjivački sud u sastavu Pavla Marušića, Matka Segarića, Sonje Jurković, Vjeke Ivaniševića i Hrvoja Grdovića je, među 16 radova, izabrao tri, funkcionalno i etapno gledano, najbolje riješena projekta, a u realizaciju će krenuti samo jedan - "pobjednički" rad

Prvu nagradu u netto iznosu od 45.000 kuna osvojio je rad autorskog dvojca, Helene Paver Njirić i Darka Latina, s kojima će se sklopiti ugovor te će prema tom radu biti izgrađeno novo gradsko groblje - groblje koje će, naglasio je Franceschi, zadovoljiti potrebe Zadra za sljedećih 100 godina!

Drugu nagradu u netto iznosu od 27.000 kuna osvojio je tim autora iz Zagreba u sastavu: Silvijo Bašić, Duje Dvornik, Nives Mlinar, Marinko Sladoljev i Darko Užarević. A treća nagrada u netto iznosu od 18.000 kuna dodijeljena je autorima iz Zadra, Anti Uglešiću i Marijani Rančić

„Pobjednički" rad ima izuzetan pristup rješavanju Novog groblja u Zadru

Predsjednik ocjenjivačkog suda, Pavle Marušić, pobliže nam je objasnio po čemu se „pobjednički" rad istaknuo više od drugih, odnosno, koje su to karakteristike koje su mu donijele prevlast nad ostalih 15. „Smatram da smo napravili dobar posao. Cijeneći odabrani položaj i pejzažnu situaciju, ovim je radom predloženo da se kontemplacija osigurava stvaranjem izdvojenih ograđenih manjih groblja (ukupno šest), koja su svako za sebe ograničen prostor memorije. To su svojevrsni mediteranski klaustri međusobno povezani alejama na geometriji i matrici rimske centurijacije. Stvoren je tako Grad mrtvih koji poštuje mjerilo Zadra", kazao nam je Marušić.

Objašnjenju se nadovezala i Sonja Jurković koja je kazala kako je„ za razliku od ostalih radova ovo rješenje, osim poštivanja rimske matrice, nudi i arhitektonsku formu mediteranskih groblja koji su zidovima odvojeni od okolnog pejzaža te se tako ne samo označava posebno izdvojen prostor, nego se i osigurava posjetiteljima osjećaj mira i spokoja."

Svojim su izuzetnim pristupom autori uspjeli ponuditi nešto novo - razbijajući velike i nepregledne površine grobnih mjesta na prihvatljive i prepoznatljive manje ambijente. Urbanističko rješenje ovog autorskog dvojca, naglašava ocjenjivački sud, osigurat će i dobro etapno vođenje, jer već prva etapa ostavlja dojam dovršenosti.

Početak radova?

Sama realizacija se, po razmišljanjima raspisivača natječaja - Društva arhitekata Zadra i tvrtke Nasadi d.o.o., predviđa za 30-tak godina.

Direktor Nasada, Hrvoje Grdović, nadovezao se na taj upit odgovorom kako „sve ovisi o financijama i proceduri nakon potpisivanja ugovora s prvonagrađenim autorima. Smatram da bi se na novom groblju trebalo što prije započeti s ukopima, dok bi se ispraćaji i dalje mogli obavljati iz Zadra. Zaista je nužno što prije početi raspolagati s novim ukupnim mjestima", zaključio je Grdović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.