Događaji

Generali su slobodni

Dodik: Presuda je poražavajuća i sramotna

Dodik: Presuda je poražavajuća i sramotna

"Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koju je danas donijelo Žalbeno vijeće Haaškog tribunala je nevjerojatna i sramotna i potvrđuje veliki politički i diplomatski utjecaj na donošenje ovakve odluke", smatra predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ponižavajuća odluka za sve žrtve, prije svega, ponižavajuća odluka za pravdu. Potpuno gubi i urušava bilo kakvu mogućnost da se ima povjerenje u jedan takav sud. Govori o tome da se selektivno pristupa, da jednog Šešelja kojeg tamo drže deset godina ne mogu presuditi, koji nije imao nikakvu komandnu odgovornost, a ljudi koji su direktno naređivali zločine, njima se da oslobađajuća presuda. Ne može se vjerovati niti u ranije, niti u buduće presude jednog ovakvog suda", istaknuo je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić ističe da je Haaški tribunal potvrdio da je politički sud koji sudi isključivo Srbima.

"Nema razloga da ovog trenutka ne zahtijevamo da odmah budu pušteni Radovan Karaždić, Ratko Mladić i Momčilo Perišić i svi srpski generali jer očito je da nema pravde kod tog suda, da taj sud sudi po nekim drugim maršinima. Ako sudi tako, onda neka sudi jednako. Neka sve generale i sve političke vođe koji su sudjelovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije odmah oslobodi i to će onda možda biti pravda", poručio je Đokić. Ministrica pravde Republike Srpske Gorana Zlatković naglašava da je očekivala potvrdu ili preinačenje prvostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču, ali ne i potpuno oslobađanje.

"Dokazi koji su u drugostupanjskom postupku bili ponuđeni nisu prihvaćeni od strane drugostupanjskog suda i postavlja se pitanje je li zaista drugostupanjski sud odlučio na osnovu istih onih dokaza na osnovu kojih je donesena prvostupanjska presuda", napominje Zlatković. Za predsjednika Srpske demokratske stranke Mladena Bosića današnja presuda je očekivana.

"Ja znam da je takva presuda za većinu Srba šok i dodatno poniženje, ali s druge strane, moram reći da je to očekivana presuda. Ja sam apsolutno sigurno da je to sud koji je osnovan s političkim namjerama", kaže Bosić.Direktor informacijsko-dokumentarnog centra Veritas Savo Štrbac smatra da je odluka Žalbenog vijeća praktički kraj Haaškog tribunala.

"Neočekivano, mislim da je ovo skandalozno, jedna blamaža ovoga suda Ujedinjenih nacija i ovo je faktički kraj ovog suda, kojemu se ionako bliži kraj", smatra Štrbac.Odvjetnik iz Beograda, Toma Fila ističe da je Haaški tribunal danas potvrdio da je anti-srspki sud.

"Ja sam ostao pri tome i ostajem i sada i ja sam jedan od onih kojih su tvrdili da je ovaj sud osnovan da se obračuna sa srpskim narodom", poručio je odvjetnik.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.