Događaji

IBD-BIOM

Europska komisija odobrila hrvatskim znanstvenicima 14 milijuna kuna za razvoj personalizirane medicine

Europska komisija odobrila hrvatskim znanstvenicima 14 milijuna kuna za razvoj personalizirane medicine

Danas je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana press konferencija i prezentacija projekta pod nazivom IBD-BIOM za koji je Europska Komisija hrvatskom konzorciju dodijelila rekordni iznos od preko 14 milijuna kuna tijekom naredne četiri godine.

Press konferenciji je prisustvovao Veleposlanik Europske komisije u Republici Hrvatskoj prof. dr. Paul Vandoren, te niz znanstvenika i osoba iz javnog i političkog života Republike Hrvatske.

Projekt su predstavili: prof. dr. sc. Amir Hamzić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakultetu, prof.dr.sc. Vlatka Zoldoš, voditeljica istraživačke skupine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, te prof. dr. sc. Gordan Lauc, vlasnik privatne znanstvene institucije Genos.

Prisutnima se obratio i Veleposlanik EU u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, koji je tom prigodom izjavio:

«Rast gospodarstva za koji se u svojim strateškim dokumentima odlučila Europska unija zasniva se na gospodarstvu utemeljenom na znanju i inovacijama. Cilj Europske unije je do 2020. godine ulagati 3% BDP-a u istraživanje i razvoj. To može izgledati kao ambiciozni cilj, no to je apsolutno nužan cilj koji moramo ostvariti. Prosjek ulaganja zemalja EU u istraživanje i razvoj u 2009. godini bio je 2.1%. Stoga je potrebno uložiti velike napore u tom pogledu. To nije lako u teškoj gospodarskoj sutaciji kada je potrebno štediti, no nužno je ukoliko želimo rast i razvoj. Ja mislim, a nadam se da će se svi složiti, da raste odlučnost za stavljanje znanosti u središte Europe, a Europe u središte znanosti. Čvrsto vjerujem da u europskoj znanosti moramo imati organizacije poput ovih koje su danas uspješno započele novi europski istraživački projekt.»

Na natječaje Europske Komisije za istraživačke projekte iz područja medicine u 2012. godini javila su se 1173 istraživačka konzorcija iz svih europskih država, SAD-a, Izraela, a za financiranje je odobreno svega 10% projektata među kojima je i projekt kojeg vode hrvatski znanstvenici. U situaciji smanjivanja proračuna u skoro svim državama Europske unije, konkurencija za projekte Europske komisije postaje sve veća, pa je odobravanje ovog projekta veliko priznanje i potvrda da je i u Hrvatskoj moguće provoditi istraživanja konkurentna onima u Europi.

Projekt IBD-BIOM usmjeren je razvoju novih dijagnostičkih metoda koji će omogućiti personalizirani pristup bolesniku i osigurati najučinkovitije liječenje prilagođeno svakom pojedincu. Činjenica da vodeću ulogu u ovom projektu ima tvrtka Genos d.o.o. veliko je priznanje. Genos zapošljava 25 djelatnika i s četiri aktivna FP7 projekta jedno je od najuspješnijih malih poduzeća u Europi u natječajima za europske istraživačke projekte. Ključni partner u projektu je i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Voditelji istraživačkih skupina iz Republike Hrvatske su prof.dr.sc. Vlatka Zoldoš, voditeljica istraživačke skupine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Gordan Lauc, vlasnik privatne znanstvene institucije Genos i profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a u projekt je od početka uključen i prof.dr.sc. Dragan Primorac.

"Odobravanje projekta IBD-BIOM je za našu malu grupu vrlo veliko priznanje, no istovremeno i vrlo velika odgovornost budući da u sljedeće četiri godine moramo ispuniti vrlo ambiciozni istraživački plan. Naš dio zadataka unutar konzorcija je ispitati epigenetičke elemente koji su povezani s upalnom bolesti crijeva, te tako pridonijeti razumijevanju patoloških procesa koji dovode do razvoja bolesti." izjavila je prof. dr. sc. Vlatka Zoldoš, voditeljica istraživačke skupine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja zahvaljujući ovom projektu zapošljava dva nova doktoranda i jednog doktora znanosti.

Prof. dr. sc. Gordan Lauc, vlasnik privatne znanstvene institucije Genos, ističe:"Europska komisija prepoznala je značaj provođenja istraživanja u malim i srednjim tvrtkama te potiče njihovo sudjelovanje u istraživačkim projektima. Primjerice, u ovom konkretnom natječaju 30% sredstava moralo je ići malim i srednjim poduzećima, a vodeću ulogu u projektu morali su imati znanstvenici iz privatne tvrtke. Laboratorij Genos akreditiran je kao znanstvena institucija i vrlo je rano prepoznao mogućnost uključivanja u europske projekte koju nam je otvorila vizionarska politika tadašnjeg ministra znanosti, prof.dr. Dragana Primorca.

IBD-BIOM je četvrti projekt kojeg nam je Europska komisija odobrila za financiranje i velikim dijelom zahvaljujući europskim projektima u Genosu danas radi 14 mladih doktoranada i posljedoktoranada. Uvjeti za istraživački rad u Genosu su jednaki ili bolji od onih u najboljim europskim laboratorijima, te sve više svjedočimo situaciji da mladi znanstvenici iz inozemstva dolaze raditi u Genos. Genos je danas jedan od vodećih laboratorija za analizu glikozilacije u svijetu, te nam je u ovom konkretnom projektu povjerena analiza 12.000 uzoraka pacijenata s upalnom bolesti crijeva koje su prikupili kolege iz Škotske, Italije i Kalifornije."

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, istraživač na projektu «Veseli me vidjeti danas predstavnike nekoliko hrvatskih istraživačkih timova s raznih znanstvenih institucija koji su uspješni i prepoznati na Europskoj razini i povukli su velike novce iz fondova Europske unije. Nevjerojatan je uspjeh tvrtke Genos koja je u posljednjih 5 godina povećavala prihode i broj zaposlenih za više od 50% godiišnje. Kada bi u Hrvatskoj svaki deseti znanstvenik osnovao na znanju utemeljenu tvrtku koja bi bila podjednako uspješna, Hrvatska bi već danas izašla iz krize.»

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.