Događaji

Sarkastični redatelj

Emir Kusturica: Gotovini Nobelova nagrada za mir

Emir Kusturica: Gotovini Nobelova nagrada za mir

Kontroverzni redatelj Emir Kusturica jedan je od onih čijem je umu nepojmljivo da hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač nisu krivi za ratne zločine.

Komentirajući oslobođenje generala koji su herojski branili Hrvatsku, Kusturica je sarkastično poručio: "Kad si u prilici da pobiješ stotine tisuća ljudi, a ubiješ samo par tisuća, odmah se kvalificiraš za neku nagradu. Najbolje ako ti daju za mir. Zašto bi, onda, Nobelov odbor za mir čekao u slučaju Gotovine?".

"Varaju se oni koji misle da je na priču o generalu Gotovini stavljena točka. Bojim se da nam se mogu dogoditi nova iznenađenja. Najviše zbog humanističkog karaktera međunarodne zajednice. Navikavala nas je na humanističke bombe, anđeoska ratovanja, na kraju, ona i njene organizacije su znale nagraditi čuvare svjetskog mira", Kusturica između ostalog piše u svojoj kolumni za srpske Večernje novosti te dodaje: "Ako je u `Oluji` protjerano više od 200.000 Srba sa teritorija Hrvatske, i to nije zločin i general je slobodan, onda mora da je u pitanju neko humano djelo koje nam čini međunarodna zajednica. General nije u `Oluji` pobio sve što je mrdalo ispred njega, a mogao je?! U tom slučaju, jasno je da ima materijala za Nobelov odbor za mir! Trebalo bi da ga nagrade za ono što je mogao učiniti, a nije".

Osvrnuo se Kusturica u svojoj kolumni satirično i na to kako je među dobitnicima Nobelove nagrade za mir američki predsjednik Barack Obama dok američke trupe ratuju po Afganistanu - mogao je ondje poslati puno više vojske, a nije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.