Događaji

Čeka sudsku raspravu

HND traži da se novinarka Jasna Babić pusti iz pritvora

HND traži da se novinarka Jasna Babić pusti iz pritvora

Hrvatsko novinarsko društvo je priopćilo da traži hitno puštanje novinarke Jasne Babić iz pritvora u Remetincu.

U priopćenju naglašavaju da su šokirani pritvorom koji je novinarki odredio Općinski kazneni sud u Zagrebu kako bi osigurao njezin dolazak na sudsku raspravu zbog tužbe koju je protiv nje 2009. godine, zbog navodne klevete, pokrenuo Josip Radeljak.

"Tražimo da Sud hitno pusti novinarku Jasnu Babić na slobodu. Nedopustivo je da kolegica Babić čami u Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije niti sazvana!

Želimo upozoriti i na to da su pojedini novinari sve više potencijalno materijalno ugroženi zbog znatno viših novčanih kazni koje omogućava novi Kazneni zakon. Osobito su ugroženi kolegice i kolege koje su izgubile posao a optuženi su zbog novinarskih priloga koji su realizirani u medijima za koje su ranije radili.

Uglavnom su medijski poslodavci plaćali moguće sudske kazne ali sada neki od njih to više ne čine jer ti novinari više ne rade u njihovim medijima", stoji u priopćenju HND-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti