Događaji

Predrag Matić:

Svaki će osmaš morati na dva dana u Vukovar te učiti o ratu

Svaki će osmaš morati na dva dana u Vukovar te učiti o ratu

Ministri Fred Matić i Željko Jovanović pripremaju projekte kojima će uvesti praktično upoznavanje školaraca s Domovinskim ratom

Kako piše Slobodna Dalmacija, u Vukovaru se planira osnivanje Memorijalnog centra, javne ustanove koja će se posebno baviti edukacijom učenika iz cijele Hrvatske o temama iz Domovinskog rata.

U centar bi svake godine na dva dana dolazili učenici osmih razreda osnovne škole i ondje se na licu mjesta upoznavali sa svim pojedinostima bitke za Vukovar, ali i o ostalim bitkama i događajima iz Domovinskog rata. Zasad je plan da taj posjet za učenike osmih razreda bude obavezan, ali centar će dakako cijele godine biti otvoren i svim drugim zainteresiranim školama i uzrastima, ali i građanima, tvrtkama, ustanovama i organizacijama iz cijele Hrvatske.

 

'Svaki dan, ne računajući ljetne praznike i vikende, u Vukovar bi ulazilo desetak autobusa samo sa školskom djecom. Spavat će u vojarni, na vojničkim krevetima, a organizirano će slušati satove povijesti koje će im predavati stručne osobe iz redova branitelja ili mladi povjesničari koje će educirati pravi branitelji.

Posjetit će sva važna mjesta u gradu, ali i u okolici, ako to žele, od Iloka do Kopačkog rita.

Zadnje predavanje održat će se u Mirovnom centru, kako bi svi iz Vukovara otišli s porukama mira', ističe ministar Matić.

Uz to, planira se da u školske programe uđe kao obavezan, i to za sve učenike, najmanje jedan posjet godišnje ratištu koje je najbliže mjestu i školi koju djeca pohađaju. Naprimjer, kaže ministar Fred Matić, djeca iz Zadra posjetit će Maslenicu.

Troškovi za roditelje ne bi trebali premašivati stotinu kuna po djetetu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.