Događaji

Novina

O uvjetnom otpustu zatvorenika ubuduće odlučuje sud

O uvjetnom otpustu zatvorenika ubuduće odlučuje sud

Svi saborski klubovi podržali su izmjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju kazne zatvora, kojim se propisuje da o uvjetnom otpustu zatvorenika odlučuje sud, a ne kao do sada povjerenstvo. Novina je i da će se o uvjetnom otpustu moći odlučivati tek nakon što osuđenik izdrži polovinu kazne, a ne kao do sada jednu trećinu.

 

"Dobro je što je ovo prebačeno u sferu pravosuđa, mora se uskladiti s Kaznenim zakonom, a posebno je dobro što više nema ovlast upravitelj kaznionice otpuštati na takozvani mali, uvjetni otpust", rekla je HDZ-ova Ana Lovrin no i upozorila da je riječ o 13. izmjeni zakona, te naglasila kako je nužno donijeti novi zakon kako bi se temeljitije raspravljalo o problemima zatvorskog sustava. Na njih, prvenstveno na na prenapučenost zatvora, u raspravi je upozorio HDZ-ov Ivan Šantek.

"Smanjuju se izdvajanja iz državnog proračuna za rad zatvorskog sustava, prenose se ovlasti za uvjetni otpust na sudove - moram postaviti na kraju rasprave jedno jednostano pitanje: je li ovo u stvari prvi korak prema privatizaciji zatvorskog sustava? Hoće li nam zatvorenike kroz koju godinu čuvati zaštitarska tvrtka", pitao se Šantek.

"Ovo nije uvod u privatizaciju i neće doći do privatizacije zatvorskog sustava. Postoje problemi. Oni su prvenstveno financijske prirode, međutim trudom ljudi koji tamo rade i cijelog sustava sve je pod kontrolom i zapravo se izvači maksimum i radi najbolje što se može", odgovorio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić poručivši kako će paketom zakonskih izmjena zatvorski sustav rasteretiti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.