Događaji

Zbog novog Zakona

DIP objavio upute glasovanja pripadnika nacionalnih manjina

DIP objavio upute glasovanja pripadnika nacionalnih manjina

Uoči sutrašnjih lokalnih izbora Državno izborno povjerenstvo objavilo je priopćenje o načinu glasovanja pripadnika nacionalnih manjina, ali i pripadnika hrvatskog naroda.

Iz DIP-a ističu kako je nakon posljednjih lokalnih izbora iz 2009. godine donesen novi Zakon o lokalnim izborima kojim je izmijenjen način ostvarivanja biračkog prava birača pripadnika nacionalnih manjina. Tako će birački odbor pripadnicima nacionalnih manjina predati glasački listić za izbor zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i/ili župana izreda pripadnika nacionalne manjine samo na njegovo traženje.

"Na svakom će se biračkom mjestu, u onim jedinicama u kojima pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo birati zamjenike općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te u onim jedinicima u kojima pripadnici hrvatskog naroda imaju pravo birati zamjenike općinskih načelnika iz reda pripadnika hrvatskog naroda, postaviti odgovarajući oglasi s uputom biračima pripadnicima nacionalnih manjina o načinu ostvarenja biračkog prava", priopćili su iz DIP-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.