Događaji

Sumnjio otkriće

Mesić, Kosor i Lončar sjede u Institutu koji je izmišljao ankete

Mesić, Kosor i Lončar sjede u Institutu koji je izmišljao ankete

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije, kompromitiran da je objavljivao naručena 'istraživanja' javnog mnijenja, u svom savjetodavnom tijelu krije poznate hrvatske političare. Prije mjesec dana, savjetnica im je postala bivša premijerka Jadranka Kosor, a u vrijeme najvećih prevara, počasni predsjednik Instituta bio je tada aktualni predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, prije sedam godina objavljivao je rezultate istraživanja javnog mnijenja u Bosni i Hercegovini s greškama za pojedine kandidate i do 40 posto - piše Slobodna Dalmacija čiji su novinari htjeli utvrditi je li pri tom Institutu možda formirana agencija Best koja je Željka Keruma unaprijed (pogrešno) proglasila pobjednikom lokalnih izbora.

No ispostavilo se da je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor postala članica Savjetodavnog tijela tog Instituta prije mjesec dana.

Hrvatski diplomat s velikim iskustvom, Budimir Lončar, predsjednik je Savjetodavnog tijela, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić počasni je predsjednik ovog Instituta, i to još od 26. studenoga 2009. Dakle, dok je Mesić još bio hrvatski predsjednik, a Institut na vrhuncu svoje kompromitiranosti, i kada njegove tendenciozne analize nitko više u regiji nije želio prenositi, naš bivši predsjednik pristao je postati počasni predsjednik tog Instituta.

Upravo je Slobodna još 2007. utvrdila da Institut, odnosno njegov direktor Aljaf Bakhtiyar, uopće ne provodi istraživanje javnog mišljenja, nego samo objavljuje rezultate prema potrebi naručitelja. Nakon teksta, koji je Ured visokog predstavnika za BiH proslijedio prema veleposlanstvima, Institut je prestao objavljivati rezultate neprovedenih anketa.

No nastavili su objavljivati periodične analize o stanju u zemljama regije koje su bile tendenciozne, više špijunskog nego analitičkog karaktera.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.