Događaji

Svjetski dan srca

Kreni putem zdravog srca!

Kreni putem zdravog srca!

Ovogodišnji Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna 2013. godine pod geslom "Kreni putem zdravog srca".

Obilježavanje Svjetskoga dana srca ima za svrhu upozoriti širu javnost na breme kardiovaskularnih bolesti u suvremenom svijetu. Od bolesti srca i krvnih žila umire gotovo svaka druga osoba u razvijenim zemljama.

Zavod za javno zdravstvo Zadar, Služba za socijalnu medicinu i javno zdravstvo, organizira u ponedjeljak, 30. rujna, javnu akciju na Narodnom trgu od 9 do 11 sati. 

Ovom prigodom bit će podijeljene edukativne brošure, a svima zainteresiranima će se besplatno mjeriti krvni tlak, šećer u krvi, indeks tjelesne mase i opseg struka, a moći će dobiti i savjet zdravstvenog djelatnika o prevenciji bolesti srca i krvnih žila.

U skupini kardiovaskularnih bolesti najveći udio otpada na srčani i moždani udar. U svijetu svake godine umire 17,3 milijuna osoba od ove skupine bolesti, a procjenjuje se da će do 2030. godine taj broj narasti na 23 milijuna godišnje.

U Hrvatskoj su kardiovaskualrne bolesti također vodeće po smrtnosti, a od njih je u 2012. godini umrlo 24.988 osoba, što čini 48,3% ukupno umrlih. Od ukupno umrlih od kardiovaskularnih bolesti 14.133 su žene, odnosno 54,5% ukupno umrlih žena.

Čak 2/3 prijevremenih smrti koje su posljedica kardiovaskularnih bolesti moguće je spriječiti ili pak smrtnost od istih pomaknuti u stariju životni dob. Također je moguće smanjiti za 1/3 ukupno opterećenja uzrokovano kardiovaskularnim bolestima. Jedan od načina kojima je to moguće postići je usvajanje zdravih životnih navika od najranije dobi.

Ove godine, kao i prošle, naglasak je stavljen na zdravlje žena i djece te se poziva pojedince i roditelje da smanje vlastiti rizik i rizik svoje obitelji. Posebno se poziva žene da brinu o zdravlju svog srca te da svojim primjerom potiču usvajanje zdravih životnih navika u djece od najranije životne dobi.

Stoga pod motom "Kreni putem zdravog srca" potičite djecu na usvajanje zdravih životnih navika:

• kažite NE duhanskom dimu u svom domu
• budite aktivni i potičite tjelesnu aktivnost kod djece
• potaknite i osigurajte pravilnu prehranu djece.
U Zadarskoj županiji bolesti srca i krvnih žila su također vodeće po smrtnosti. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prosjeku godišnje u Zadarskoj županiji umire oko 800 - 900 osoba od čega 55% čine žene, a 45% muškarci.
Najzastupljenije su ishemijska bolest srca, koja je na prvom mjestu, a cerebrovaskularne bolesti su na drugom mjestu i u muškaraca i u žena.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.