Događaji

Zaštititi će radnike

Ljubičić: Prava radnika Zagrebačkog holdinga neće se mijenjati

Ljubičić: Prava radnika Zagrebačkog holdinga neće se mijenjati

Privatizacija ukupno sedam podružnica Zagrebačkog holdinga tema je koja se našla na dnevnom redu Gradske skupštine. Prava radnika neće se dirati, obećao je šef Holdinga Slobodan Ljubičić i najavio restrukturiranje koje će se odvijati u dvije faze.

Zagrebački holding zapošljava 13 tisuća ljudi, a njegove podružnice imaju važan utjecaj na život i rad gotovo milijun ljudi u Zagrebu i okolici.

"Mislim da smo predložili realna i brzo ostvariva rješenja. Nismo radili ogromne elaborate jer smo svjesni ekonomskog okvira države i želimo čim prije stvoriti uvjete da se planirane promjene provedu čim prije kako bi se stvorili uvjeti za što skoriji početak postupka povrata nastalih obveza", uvodno je istaknuo predsjednik Uprave Ljubičić i poručio da će nova organizacija Holdinga bit će efikasnija i obećao da prava radnika ove zagrebačke mega tvrtke neće mijenjati.

"Ono na čemu ćemo maksimalno inzistirati je zaštita prava zaposlenika i to s posebnim naglaskom na očuvanje postojećih radnih mjesta u podružnicama. U tom smislu prenosimo sva prava zaposlenika po kolektivnom ugovoru koja imaju sada. Imat će ih i u novim društvima", rekao je Ljubičić.

Predsjednik Uprave je rekao da je Zagrebački holding najmanje 60 posto proračuna Grada Zagreba, a trenutne obveze iznose oko 9 milijardi kuna, pa je jasno da ovako više ne ide.

"Mislim da smo u privatizaciju trebali krenuti već prije 23 godine i to odgađanje će nam se sada odbiti o glavu na jedan strahovit način. To doživljavamo iz dana u dan, a doživljavat ćemo sve više i više. Osobno privatizaciju ne smatram nikakvim baukom", ističe Ljubičić.

Grad treba biti uslužan, a Holding profesionalan, poručio je pak SDP-ov Davor Bernardić i ponovio kako je prioritet zaštititi radnike, ali i da usluge Holdingovih podružnica ne smiju poskupjeti.

"Bez srednjoročnog plana stabilizacije i restrukturiranja poslovanja Zagrebačkog holdinga nema stabilnosti za Grad Zagreb", misli Bernardić.

Za radnička prava zauzeo se i HDZ-ov Andrija Mikulić koji smatra da se iz plana restrukturiranja Zagrebačkog holdinga ne vide jasni ciljevi ili strategija.

"Znamo da ima 11.600 radnika, a kada maknemo 3.800 ostat će ih više od sedam tisuća. Što je s temeljnim pravima iz kolektivnog ugovora? Vi znate što je po Zakonu o radu s temeljnim ugovorom nakon godinu dana", pita se Mikulić.

Holding pokušava postati ono što bi trebao biti, a odgađanje restrukturiranja samo bi pogoršalo probleme, ustvrdio je u ime kluba HSLS-HSS Vladimir Ferdelji.

"Moramo razlikovati brzo i brzopleto. Mi toliko kasnimo u restrukturiranjima da je sve što radimo već davno zakašnjelo. Ovo se trebalo raditi davno prije", misli Ferdelji.

U prvoj fazi u restrukturirat će sedam Holdingovih podružnica, a u drugoj i sve ostale, osim ZET-a, Plinare, Vodovoda i ZGOS-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.