Događaji

Poziv učenicima!

Prijavite se za stipendiju i školujte se u inozemstvu!

Prijavite se za stipendiju i školujte se u inozemstvu!
Thinkstock

Forum za slobodu odgoja danas je raspisao natječaj za program razmjene učenika srednjih škola.

Već 19. godinu za redom Forum u suradnji s American Secondary Schools for International Students and Teachers (ASSIST) i Headmasters' and Headmistresses' Conference (HMC) raspisuje Natječaj za program stipendiranja.  

Program je namijenjen učenicima drugih razreda, a provodi se u prestižnim srednjim školama koje su članice mreže škola ASSIST-a i HMC-a. Imajući na umu reputaciju tih srednjih škola, osobine koje se očekuju od potencijalnih stipendista jesu marljivost, kreativnost, komunikativnost i društvenost.

Bivši stipendisti su izrazili veliko zadovoljstvo stipendijom, školovanjem u inozemstvu, kao i velikim životnim iskustvom koje su stekli na stipendiji. Prednosti koje ističu su iskustvo multikulturalnosti, kao i razvijanje dijaloga s kolegama/icama iz cijelog svijeta.

Nakon prošlogodišnjeg natječaja, u ovom trenutku na stipendiji u SAD-u i Velikoj Britaniji se nalazi šest učenika i učenica iz cijele Hrvatske koje čine 18. generaciju. Ukupni iznos stipendija koje su ASSIST, HMC i škole iz njihovih mreža dale za školsku godinu 2011./12. prelazi dva milijuna kuna.

Mario Bajkuša, direktor razvoja i programa u Forumu za slobodu odgoja ističe kako je interes učenika i učenica za sudjelovanjem u programu visok, međutim broj prijavljenih je manji od očekivanog. „Iz godine u godinu prijavljuju nam se izvrsni učenici iz cijele Hrvatske, prosječno dobijemo 50 prijava kvalitetnih kandidata. Kroz program stipendiranja dosada je prošlo preko 200 mladih ljudi koji su se vratili u Hrvatsku gdje su nastavili sa školovanjem te postali stručnjaci u područjima koja su odabrali.", napominje Bajkuša.

Potrebno je napomenuti kako se ovaj program fokusira na stipendiste i njihove interese, želje i aktivnosti. Osim toga, fokus je stavljen na razvijanje osobnosti svakog pojedinog stipendista, a program im pruža značajnu podlogu za budućnost i daljnje školovanje.

Natječaj za 19. generaciju stipendistica i stipendista za školsku godinu 2014./2015.otvoren je do 11. studenog 2013. godine, a pravila, prijavnicu i ostale potrebne dokumente možete pronaći na internetskoj stranici Foruma za slobodu odgoja www.fso.hr/stipendije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.