Događaji

"Zdrav za 5"

Mladi Zadrani piju pivo, Zadranke žestoka pića

Mladi Zadrani piju pivo, Zadranke žestoka pića

Zadarski osmaši piju pivo, a osmašice žestoka pića pomiješana sa sokom, jedan je od podataka prezentiranih danas u prostorijama PU zadarske, gdje je održana konferencija za medije povodom provedbe projekta ''Zdrav za pet'' - projekta u kojem sudjeluje 4 Ministarstva i obuhvaća cijelu Hrvatsku s ciljem prevencije ovisnosti mladih i usvajanja zdravih životnih navika.

Uz Ministarstvo unutarnjih poslova, projekt provodi Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, te Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta. 

"Zdrav za 5" temelji se na programu ''SAM" Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske Županije i Policijske uprave Primorsko-goranske koji se kao takav provodio na području Primorsko-goranske Županije u osnovnim i srednjim školama. 

Projekt je proveden u 12 zadarskih škola tijekom prošle godine te je anketom obuhvatio 515 učenika  osmih razreda, te prva dva razreda srednje škole.

Čak 70 posto osmaša probalo je alkohol jednom ili više puta.

Svaki četvrti se napio u posljednjih mjesec dana.

Svaki deveti alkohol kupuje sam, a u 50 posto slučajeva u trgovinama, kada mladi kupuju alkohol, ne zatražeim osobnu, kazala je Sandra Poljak Jurinčić, policijska službenice za nadzor i planiranje-za prevenciju i koordinatorica projekta ''Zdrav za 5''.

10 posto učenika prvog razreda srednje škole probalo je marihuanu najmanje jednom, 21 posto probalo je ''ljepilo'', a 8 posto u posljednjih mjesec dana ga je koristilo. Svaki drugi ispitanik poznaje barem jednog vršnjaka koji konzumira droge.

U drugom razredu srednje škole provedena je anketa o klađenju i kockanju - tu prednjače dečki, njih 76 posto se kladi. Evidentno je da treba raditi na aktivnom podizanju razine informiranosti i jačati asertivne stavove, zaključuje Poljak Jurinčić.

Radionice projekta "Zdrav za pet" bit će provedene u 20 srednjih i 36 osnovnih škola diljem županije.

Dr. Stela Klepac Erstić, voditelj Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje, predstavila je rezultate ankete provedene među šestašima i sedmašima u sklopu "Treninga životnih vještina" koji se provodi u Zadarskoj županiji od 2009. godine. Obuhvatio je 3000 učenika na 23 radionice gdje su pružene informacije ne samo o ovisnostima, već i svakodnevnom stresu, vršnjačkom pritisku, jačanju samopoštovanja itd.

Mladi Zadrani rano dolaze u doticaj s alkoholom - njih 27 posto na kraju šestog razreda probalo je alkohol barem jednom, a u sedmom razredu taj broj raste na 37 posto.

Cigarete je probalo 0,3 posto šestaša, ali u 7. razredu pušenje polako postaje prihvatljiva navika, posebno jer ispitanici smatraju da pušenjem postižu zrelost i izgledaju odraslije. U sedmom razredu 1,4 posto zapalilo je i prvi joint.

 Više o projektu i korisne informacije ovdje .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.