Događaji

Kao i uvijek

Kalmeta: Nisam znao ništa o navodnim nezakonitostima u HAC-u

Kalmeta: Nisam znao ništa o navodnim nezakonitostima u HAC-u

Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar ispitan je jutros u zagrebačkom Državnom odvjetništvu o navodnom izvlačenju novca iz te javne tvrtke. Prema riječima njegova odvjetnika iznio je aktivnu obranu. Oglasio se i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta koji je poručio da ništa nije znao o navodnim nezakonitostima u HAC-u.

Nakon noći provedene u pritvorskoj jedinici na zagrebačkom Sjenjaku, Sapunar se jutros u statusu osumnjičenika aktivno branio. Njegov odvjetnik Veljko Miljević.

"I to spontano i na sva pitanja. Niti na jedno pitanje nije uskratio odgovor. Prema tome, on je apsolutno iznio jednu obranu koja je po stavu onih koji vode postupak, potpuna. Je li to potpuno, do kraja postupka, o tom po tom. Opis djela je takav da je kriminalna količina značajno manja i iznos te pribavljene protupravne imovinske koristi. Apsolutno aktivna i potpuna obrana", rekao je Miljević.

Pretpostavlja se da je opsežno govorio o načinu na koji su od 2006. do 2011. iz HAC-a izvučeni milijuni eura preko nekoliko podizvođačkih tvrtki, pa i one Igora Premilovca, koji je najnovijoj aferu vezanoj uz HGK trećeoptuženi. On je prema medijskim napisima priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača. Nakon prozivki u prvom redu šefa Nezavisnog cestarskog sindikata Mijata Stanića oglasio se i bivši ministar prometa i aktualni zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

"Cijeli vikend slušam da se moje ime provlači, a tko je moje spomenuo? Jedan sindikalac koji je ovdje dolazio u predizbornoj kampanji blatiti me i koji me blati već godinama, a ne znam iz kojeg razloga. Što se tiče konkretno ovog slučaja ima država svoje institucije u koje duboko vjerujem. Neka institucije rade svoj posao, a ja nemam o tome nikakvih saznanja", rekao je Kalmeta.

Da je imao to bi kaže i prijavio. Rekao je Kalmeta i da ga nitko nije pozvao na obavijesni razgovor, a odbacio je i nagađanja da je USKOK ušao u zadarsku gradsku upravu. Na pitanje spava li mirno Kalmeta je odgovorio smiješkom, te najavio da razmišlja o podnošenju prijave protiv Stanića. Ne bi mi to bila prva tužba zbog prokazivanja korupcije, odgovorio je Stanić te i danas izrazio sumnju kako iza svega stoji Kalmeta.

"Mislim da ćemo vidjeti što je Kalmeta znao kad istražitelji ozbiljno uđu u ovaj predmet. Jer, bio sam unutra, bio sam član Nadzornog odbora, znam kako je sve funkcioniralo i znam da je Josip Sapunar čovjek koji nema niti poslovni, niti politički identitet bez Zdravka Livakovića i Božidara Kalmete", poručio je Stanić.

USKOK bi do kraja dana trebao odlučiti hoće li za Josipa Sapunara zatražiti istražni pritvor.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.