Događaji

Oprečna mišljenja

Jovanović misli da je uspješan, sindikati vide katastrofu

Jovanović misli da je uspješan, sindikati vide katastrofu

Polovica mandata prilika je za pohvaliti postignućima, ako ih imate. Razloge za samohvalu našao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta, jer nakon zatečenog kaosa, u sve segmente uvodi red. Iz Sindikata visokog školstva i znanosti uzvraćaju - na djelu je katastrofa, nikad gore prosvjetne vlasti, a iz Sindikata srednjih škola reagiraju kaznenom prijavom zbog neisplate prijevoza prosvjetarima. U slijepu ulicu zašli su pregovori o kolektivnom ugovoru, pa će biti otkazani ovog tjedna, a ako se 'zaraćene' strane ne pomire, Željko Jovanović najavljuje ugovore u skladu s ekonomskom situacijom.

Činilo se da će dogovor pasti, nazdravili su i pićem, no kad je meštar od financija vidio kud to sve vodi, odlučio je reći - novca nema, granski kolektivni ugovori padaju u vodu. Tako stvarnost vide sindikati.

"Traže od asistenata da sami plaćaju troškove poslijediplomskog studija. Pripremaju teren za ukidanje dodatka na doktorat od 15 posto".

A na to Vilim Ribić ne pristaje, jer odrekli su se puno toga, pa saznaje: slijedi raskid. Niže sindikalist optužbe na račun Milanovićeve vlade i Plana 21 od kojeg ništa nije ostalo: "Lažu, ne razumiju sustav, za otkazivanje nema opravdanog razloga", podižu sindikalisti glas i traže ugovore po uzoru na zdravstvo, jer "liječnicima je lako, među ministrima imaju svoje ljude":

"Nikad lošije prosvjetne vlasti nije bilo, a čini mi se da neće biti pretjerano reći - i nikad lošije vlasti", smatra Ribić. Kad se dvije strane ne slažu, zna se slijed:

"Prijedlog raskida KU, nakon toga mirenje, ako ono ne uspije, onda raskid i izrada potpuno novih KU koji će biti jednako kvalitetni ali na način da se prilagode ekonomskoj i gospodarskoj situaciji u RH". I koji bi trebali biti u skladu s ugovorima za ostale državne i javne službenike, poručuje ministar Jovanović, nezainteresiran za komentar kaznene prijave zbog neisplate prijevoza učiteljima i nastavnicima koji za odlazak na posao moraju izdvajati iz svojih ispodprosječnih plaća. "Nema potrebe komentirati poteze sindikata obzirom da je pred nama proces mirenja", kaže.

No, bilo je potrebe pohvaliti se rezultatima u dvije godine - ukratko: od kaosa do reda. Studentska prehrana, sufinanciranje prijevoza učenika, elektroničke prijave za upise, novi kurikulumi, pravopis, sporazum s nakladnicima, rješavanje donacija u sportu, veća izdvajanja za znanost i istraživanje, zdravstveni i građanski odgoj koji nam je nužan - "pokazuje to i referendum", a koji nikad neće biti zamjena za vjeronauk, iako građanin Jovanović smatra da je vjeronauku mjesto u Crkvi, no kao ministar Vatikanske ugovore ne može promijeniti.

Slijedi još reformi poput obveznog predškolskog odgoja, a do 2020. godine Hrvatska će se približavati EU prosjeku u izdvajanju za obrazovanje i znanost. Da se ono srozava, upozoravaju sindikati, a Jovanović zaključuje:

"Bez lažne skromnosti tvrdim da smo jedno od najuspješnijih ministarstava ove Vlade, jer smo u svim segmentima krenuli s reformama bez straha na našu popularnost. Idemo u društvo jednakih šansi za sve u kojem je obrazovanje na prvom mjestu,a ekonomija se temelji na vještinama i kompetencijama izgrađenim ma učenju s razumijevanjem", zaključuje Jovanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.