Događaji

Sindikat Preporod

Za smjenu Jovanovića potpisalo više od 13.000 zaposlenih u školama

Za smjenu Jovanovića potpisalo više od 13.000 zaposlenih u školama

Više od 13.000 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama potpisalo je peticiju za smjenu ministra obrazovanja Željka Jovanovića. Sindikat Preporod koji je prošlog tjedna organizirao potpisivanje, potpise ne želi urudžbirati Vladi, već zahtjeva da ih primi osobno premijer Milanović.

Za smjenu ministra obrazovanja Željka Jovanovića u tri dana u 519 škola peticiju je potpisalo 13.135 zaposlenika, a do jutros još nekoliko stotina. Iako je najavljivao da će potpisa biti i više, šefu sindikata Preporod Željku Stipiću, i ovoliki broj potpisnika spremnih na iskazivanje stava znak je ohrabrenja.

"Svi oni koji misle da u školama prevladava strah, danas su demantirani", kaže Stipić, no, da je u školama bilo zastrašivanja, govori Gordana Kovač Bluha: "Dobili smo nekakve informacije s terena da je bilo zastrašivanja od pojedinih ravnatelja, spominjanjem outsourcinga ili čak i otkaza."

S dvije crvene fascikle pune potpisa sindikati će put Banskih dvora, ali tek ako im premijer Zoran Milanović odgovori na dopis i odluči ih primiti.

"Mi ih ne mislimo nositi na urudžbeni u Vladu RH. Mi mislimo da 13,5 tisuća istaknutih učitelja, nastavnika i svih ostalih zaposlenih u osnovnim i srednjim školama zaslužuju da ih primi predsjednik Vlade.", smatra Stipić.

Što misli o ovoj peticiji i njenim organizatorima, premijer je rekao jučer, ustrajan u stavu da će radišni ministar obrazovanja na poziciji ostati do kraja mandata: "Peticija je da se 'šutne' ministra koji se ubija od toga da konsolidira jedan od najzahtjevniji resora. Očekivati da se stvari promijene preko noći, a bez spremnosti da se imalo mijenjaš, to, ajmo reći, zamjeram nekim sindikatima. ", poručio je Milanović.

Sindikalnu peticiju ministar Željko Jovanović doživljava kao ispitivanje javnog mnijenja i putokaz mu je u budućem radu, a to što se 13,5 tisuća od 70 tisuća zaposlenih u školama ne slaže s njegovim radom, piše u priopćenju, može razumjeti: "Svi objektivni pokazatelji govore da idemo u dobrom smjeru. Stoga će mi rezultati ove peticije biti samo dodatni poticaj za još više odlučnosti, kako bi na kraju mandata velika većina svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, znanosti i sporta moj rad, rad mojih suradnika i cijelog MZOS-a ocijenila visokom ocjenom", napisao je Jovanović u priopćenju.

Ni sindikat Preporod neće se pokolebati. Najavljuju nastavak akcije za smjenu ministra - u suradnji s drugim sindikatima i organizacijama potpisivanje peticije žele omogući studentima i zaposlenicima visokoškolskih ustanova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.