Događaji

Ekspresna sjednica

Prva sjednica Vlade u 2014: Linić se razljutio na IJF

Prva sjednica Vlade u 2014: Linić se razljutio na IJF

Vlada je održala prvu sjednicu u ovoj godini. Bila je kratka i ekspresno gotova, sa svega 12 točaka pa su se mnogi novinari u šali zapitali - zašto se nije održala telefonski. Jer upravo je na zaduživanje na telefonskoj sjednici Vlade reagirao jučer, između ostalog, Institut za javne financije. To je posebno razljutilo financijskog ministra koji im je odbrusio da je zaduživanje - njegova stvar.

Dolazak na prvu sjednicu Vlade u ovoj godini neki su ministri popratili sa smiješkom, ulazeći u Banske dvore, drugi nisu došli, a treći - poput Slavka Linića nisu izdržali.

"Broj jedan, ne bih htio komentirati ljude koji jako slabo znaju o financijama", bila je Linićeva reakcija na mišljenje Instituta za javne financije kako Vlada nema strategiju nakon što nas je u dva tjedna zadužila 4 milijarde kuna.

Budući da upravo iz proračuna idu plaće za stručnjake koji, kako je financijski ministar naglasio, slabo znaju o financijama, postavlja se pitanje zašto ih plaća?

"Ne bih to komentirao. Mislim da su tamo ipak ljudi koji se godinama bave fiskalnom politikom, ali i Ministarstvo financija ima svoju logiku, kojom je odradilo ovaj zadnji posao", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Grčićeva logika je da se u ovoj godini treba refinancirati oko 55 milijardi kuna za što je potreban širok spektar potencijalnih izvora sredstava. No, ministru Liniću danas i nije bilo do objašnjavanja zašto se odlučio na zaduživanje, a stručnjacima je tek poručio da bi volio čuti njihovo mišljenje o HAC-u, HŽ-u ili drugim tvrtkama koje trebaju refinanciranje.

"Neka mi probaju objasniti zašto su spavali deset godina. Kako ćemo se kratkoročno zaduživati, to je ipak stvar ministra financija, a ne stručnjaka", poručio je Linić.

Ne zadužujemo se mimo plana, bila je zajednička reakcija svih ministara, a Gordan Maras dodatno je objasnio i da se Vlada nije zadužila telefonom.

"Nismo se zadužili telefonom, možda je sjednica bila telefonska. Vjerujem da je ministar potpisao zaduženje kako to ide standardno, ugovorom i tako dalje", istaknuo je Maras.

"To je manje bitno. Pitanje je samo hitnoće uspostave aranžmana, ali ništa tu nema tajnovito", kazao je Grčić.

A ima li nešto tajnovito kad je riječ o novim radnim mjestima u Banskim dvorima? Vlada je odlučila kako će u ured premijera uvesti još jedno radno mjesto - zamjenika njegovog savjetnika, a osnovat će i Ured dobrodošlice za sve one Hrvate koji žive u inozemstvu te će im voditelj ureda davati sve potrebne informacije.

A je li nam sve to potrebno u ova teška vremena? Evo što kaže prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi. Ne znam na koji način će oni funkcionirati. Ako funkcioniraju tako da privuku recimo, ljude našeg porijekla ili naše ljude s visokim kvalifikacijama i stručnjake da se angažiraju natrag u Hrvatsku, to bi svakako bilo dobro", istaknula je Pusić.

Inače, Vlada je na današnjoj sjednici odabrala i savjetnika za pronalaženje investitora u hotelijerstvo i prateće ponude otoka Veliki Brijun.

"Da se tamo konačno naprave hoteli čiji standard će biti iznad vremena konferencije Nesvrstanih prije 60 godina, odnosno čak i prije toga, ti hoteli su ustvari, na razini Austro-ugarske. I to godinama stagnira", rekao je premijer Zoran Milanović.

Želja je Vlade da na Veliki Brijun dovede ulagače koji će osigurati vrhunsku turističku ponudu, dosad neviđenu u Hrvatskoj, a cijela procedura izbora investitora trebala bi biti završena na jesen.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.