Događaji

Lokalna cesta kao magistrala

Autocesta je otvorena, ali tko će se njome voziti kad narod nema novaca?

Autocesta je otvorena, ali tko će se njome voziti kad narod nema novaca?

Autocesta je otvorena, ali tko će se njome voziti kad narod nema para. Situacija je svakim danom sve gora, ako se ovako nastavi, ljudi neće putovati nigdje, jedino u bolnicu kada moraju - tako su Neretljani prokomentirali otvaranje autoceste, koja slavi jubilarnih trideset dana, piše Slobodna Dalmacija

Trebale su proteći godine obećanja, čak triju Vlada, Sanaderove, Jadranke Kosor i Milanovićeve, da autocesta konačno stigne u Neretvu i sada kada je ona tu, ponovno ima nezadovoljnih. Jedni grintaju što se nisu zaposlili na naplatnim kućicama, drugi što nemaju izlaza i ulaza u svoja sela, a treći opet jer moraju platiti vožnju, koja od Ploča do Zagreba košta 228 kuna. Ipak je to visok iznos za hrvatski standard, poglavito umirovljenički.

- Da sam znao da će ministar dijeliti "encove" onima što prvi naiđu, i ja bi se uredo, a ovako bog zna kada ću se provozati do Splita. S penzijom od 1600 kuna, nemam za cestarinu i gorivo - kazao nam je Mate Marević, umirovljenik iz Ploča.

Lokalna cesta kao magistrala

Otvorenju autoceste posebno su se razveselili stanovnici naselja Staševice, Draževitića, Barbira, Umčana, Kokorića, koji su posljednje tri godine doslovno živjeli među stotinama vozila, kojima je ovo bila najbliža ruta do uključenja na autocestu u Vrgorcu.

Uska i vijugava prometnica, kojom na pojedinim dijelovima, poput mostića na rijeci Matici, jedva može proći osobni automobil, preko noći je postala magistrala. Svi turisti na odlasku ili povratku prema jugu tuda su morali proći. Sva sreća da nije bilo velikih prometnih nesreća i nitko nije poginuo.

Ali nije svako zlo za zlo. Mještani su uz cestu bili postavili improvizirane štandove na kojima su posljednjih nekoliko godina prodavali voće i povrće, domaće vino i rakiju, za sve one koji su se nakon naporna puta željeli okrijepiti. Na štandovima već odavno ništa nema jer se promet preselio koji kilometar dalje na autocestu.

- Nama je odgovaralo da ima prometa. Ja sam tri godine prodavala svoje voće i povrće. Ponešto se i zaradilo - kazuje nam jedna prodavačica koju smo zatekli u pakiranju štanda.

Željela je ostati anonimna zbog Porezne i fiskalizacije. Boji se da ne bi imala naknadnih problema. Štand je zatvorila jer ga na autocesti nema gdje postavljati. Ipak se nada da će se u sezoni pokoji turist s autoceste "skinuti" u Vrgorcu i dalje u miru nastaviti ovim krajem, gdje ima domaćeg vina, rakije, voća i povrća.

Kvalitetna usluga

Svi s kojima smo porazgovarali slažu se da će nakon odlaska radnika s autoceste biti manje posla i za lokalne trgovine i kafiće u Pločama i Vrgorcu. Istina, malo su ti radnici trošili okolo jer su jedva preživljavali s crkavicom koju im je davao "Konstruktor", ali puno ih je bilo. Većina je bila smještena u kompleksu napuštene škole u naselju Kula.

Lokalni ugostitelj Joško Gnječ sa suprugom Lucijom vlasnik je konobe "Luca". On ne očekuje značajniji pad prometa sad kad su se automobili preusmjerili na autocestu i zaobilaze Staševicu.

- Mi držimo kvalitetu svojih usluga i nadam se da se autocesta neće značajnije odraziti na rad našeg ugostiteljskog objekta, koji je tek koji kilometar udaljen od naplatnih kućica - smatra Joško, koji ističe da im je veći problem to što nemaju ploču s nazivom mjesta Staševica, koja je uklonjena prigodom rekonstrukcije lokalne ceste i nikada nije vraćena.

- Eto vidite, i na radiju kažu da se promet odvija pravcem Čeveljuša-Baćina-Karamatići, Peračka Zavala-čvor Vrgorac, a nas preskaču - govori Joško.

Dok je jednima autocesta donijela mir, u drugom dijelu neretvanske doline unijela je popriličan nemir. Najprije su oni iz sela Eraci tražili da se naplatne kućice s Karamatića preimenuju u Eraci, a kada su vidjeli da se nitko od njih nije zaposlio na autocesti, prosvjedovali su tražeći posao. Bezuspješno. Još veće čudo ih je snašlo kada su shvatili da nemaju ulaza na autocestu, koja im doslovno prolazi kroz dvorišta.

- Nama je bilo obećano da će se izgraditi čvor Karamatići za lokalno stanovništvo, a od toga ništa - kazao je načelnik općine Pojezerje Boro Dominiković, pokazujući projekt koji će u realizaciju tek za nekoliko godina.

- Kažu da autocesta izvlači dolinu Neretve iz izoliranosti. Nekoga možda i izvlači, a nas tjera u još veću izolaciju - poručili su stanovnici pločanskog zaleđu ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.