Događaji

Odvožnja smeća?

Trogirsko i makarsko smeće od sutra ide u Šibenik i Ploče?

Trogirsko i makarsko smeće od sutra ide u Šibenik i Ploče?

Trogir i Makarska od sutra bi svoje smeće mogli početi odvoziti najvjerojatnije u Šibenik i Ploče, a ne više na splitsko odlagalište u Karepovcu.

To je Hini kao mogućnost večeras potvrdio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je dan proveo u Zagrebu na razgovorima s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem.

"Ja sam Trogiru i Makarskoj odbio produžiti dovoz smeća na Karepovac jer moram misliti i na tamošnje stanovništvo. Imali su dva i pol mjeseca da riješe problem. Ne vidim da su nešto napravili, a ja sebe, Karepovac i stanare ne mogu ugroziti zato što oni nisu riješili problem. Znam da su razgovarali sa Šibenikom i Pločama da tamo rješavaju odvoz, ali ne znam s kim su na kraju dogovorili", rekao je gradonačelnik Baldasar.

Baldasar je još jučer na zajedničkom druženju s novinarima rekao da će se kamioni sa smećem iz Trogira i Makarske na odlagalište Karepovac primati zaključno s današnjim danom, a nakon čega će za njih vrata ostati zatvorena. Kazao je da to mora napraviti radi svojih sugrađana. S druge strane mjesta Okrug, Marina i Slatine otpad na Karepovac mogu odlagati još cijeli mjesec dana jer se radi o minornim količinama otpada.

Trogirski gradonačelnik Ante Stipčić potvrdio je da su ovih dana razgovarali s dva grada vezano uz odvoz smeća, no da prije nego potpiše ugovor ne želi reći o kojim se gradovima radi. Povjerio se novinarima kako je iznenađen takvom odlukom splitskog gradonačelnika, a najviše zato jer je prvotno dozvolio odlaganje otpada do 15. veljače.

"Dao sam im dobrosusjedsku ruku pomoći i rekao da smeće mogu odlagati do 31. prosinca, potom sam produžio još mjesec dana, do 31. siječnja, a tada sam ih obavijestio da mogu odalagati otpad do 15. veljače. No onda su me zvali s Karepovca i rekli mi da se tamo za deset posto povećao otpad. Odlučio sam im onda dati maksimalno sedam dana i to u ime stanovnika koji žive oko Karepovca. Trogirski mi je gradonačelnik nakon toga rekao da se malo ohladim, a ja sam na to dometnuo da nisu ni prstom makli da riješe problem", kazao je Baldasar.

Odlagališta otpada u Trogiru i Makarskoj zatvorena su nakon inspekcijskog nadzora u listopadu prošle godine. Iz resornog im je ministarstva upućen nalog po kojem trebaju sanirati odlagalište, a do tada im je Split dopustio da svoj otpad privremeno dovoze na Karepovac.

Danas je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja novinarima otkrio kako će Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Lećevici biti završen i otvoren u 2018. godini.

Radi se o planu kojeg je još 2008. godine izradila Splitsko-dalmatinska županija, a koji se temelji na izgradnji jedinstvenog regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Tamo bi se odvozio otpad, sanirala bi se sva odlagališta te uveo sustav za primarnu selekciju otpada kroz izdvajanje otpada na zelenim otocima i u reciklažnim dvorištima. Tako bi se smanjila količina otpada koja bi odlazila u Centar.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.