Događaji

Jandroković se pobunio

Sabor prihvatio izvješće DORH-a

Sabor prihvatio izvješće DORH-a

Sabor je prihvatio izvješće DORH-a za 2012. godinu. Vladajući su ga podržali, HDZ-ovci se suzdržali i optužili SDP za udar na demokraciju. A ima li glavni državni odvjetnik Mladen Bajić šanse za još jedan mandat?

"Nismo glasovali prošli tjedan jer se nisu stekli uvjeti. Što se promijenilo od tada", pitao je HDZ-ov Gordan Jandroković kojem je odgovorio potpredsjednik Sabora SDP-ov Nenad Stazić.

"S obzirom na vaš način kako radite kad je u pitanju izvješću državnog odvjetnika odmah u startu najavljujem da ćemo biti suzdržani po tom pitanju", rekao je Jandroković.

"To je vaše pravo da budete suzdržani i da glasate kako hoćete. Mislim da je javnost zainteresirana za to hoćemo li ovo izvješće prihvatiti ili ne. Rasprava je zaključena", izjavio je Stazić.

HDZ-ovac je i nakon glasovanja imao primjedbe na cijelu proceduru.

"Sasvim je moguće da se radi o pritisku na glavnog državnog odvjetnika. Jučer se kalkuliralo da je mjesto državnog odvjetnika ponuđeno sadašnjem ministru pravosuđa što bi bilo potpuno nedemokratski, povratak 40 godina unazad kada su u pitanju demokratski standardi. Radi se o nečemu što očito nije transparentno, nije demokratski, radi se o prevažnom pitanju i za demokraciju i za funkcioniranje pravne države. Ovo što radi SDP, što radi vladajuća većina sasvim sigurno ne koristi nikom i ozbiljni je udarac demokraciji u Hrvatskoj", kaže Jandroković.

Izvješće je prihvaćeno s 81 glasom za, 21 suzdržanim HDZ-ovcem i HDSSB-ovcem, a protiv je bila među OraH-ova Mirela Holy . Laburisti nisi bili u dvorani, jer su sastančili oko europskih izbora.

A zaslužuje li Mladen Bajić još jedan mandat? To će reći onaj koji bira - dakle Sabor, poručuje predsjednik Rebublike Ivo Josipović. Orah-ova Holy svoj glas mu neće dati.

"Zaslužuje li netko mandat treba reći onaj tko o tome odlučuje, a to je Sabor, ja ću samo istaknuti da je u 12 godina rada Bajića bilo i uspjeha i neuspjeha, ali je bilo vrlo važnih predmeta koji su otvoreni i koji su u mnogome opredijelili odnos EU prema Hrvatskoj posebno kada je riječ o korupciji i organiziranom kriminalu", rekao je predsjednik države.

"Smatram da uloga Državnog odvjetništva mora biti takva da je u potpunosti neovisna od politika. Smatram da Državno odvjetništvo nije bilo neovisno od politike niti u prošlom mandatu, a na žalost, niti u ovom. Složila bih se s onim prijedlozima gdje bi se državnom odvjetniku trebao ograničiti broj mandata", rekla je Holy.

A saborskim zastupnicima je prvo izvješće podnijela zastupnica RH pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik. I ono se odnosi na pretprošlu godinu. Bilježi se porast tužbi hrvatskih građana od 45 posto u 2012., a u prošloj godini za čak 78 posto. HDSSB-ov Boro Grubišić iznio je prijedlog:

"Onaj tko je bio glavni štetočina, kad bi on snosio ili barem djelomično da snosi odgovornost u financijskom smislu, kad bi se tako kaznilo nekoga, možda bi to bio dobar primjer i možda bi upravo to popravilo situaciju u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Grubišić.

"Kada bi se na kraju godine iz proračuna određenog ministarstva, da ne govorimo bilo kojeg, ipak vidjelo da se te godine morao dati određeni iznos i po presudama Europskog suda, onda mislimo da bi se brže razvijala svijest o potrebi pozitivnih promjena", izjavila je Stažnik.

"Hrvatska nije društvo u kojem vlada poštenje, u kojem vlada doživljaj ili dojam, vjera u nepristrano i sposobno, profesionalno sudstvo. Opterećenje broja predmeta na sudu u Strasbourgu rezultat je refleksije takve stvarnosti", izjavio je Kregar, ocijenio je u ime kluba SDP-a Josip Kregar. Neke odluke Europskog suda posebno će pozdraviti hrvatski građani.

"Radi se o sporu protiv Lubljanske banke koji je sada u apelacionom postupku i koji će, po svemu sudeći, završiti kao što je završio u i u prethodnoj odluci - u korist štediša Ljubljanske banke što je veliko opterećenje za slovensku državu, ali veliko olakšanje za štediše kojima je nepravedno zakinuto njihovo pravo", rekao je Kregar.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.