Događaji

Životno partnerstvo

Bauk: Ovim zakonom ne omogućuje se posvajanje kroz ključanicu

Bauk: Ovim zakonom ne omogućuje se posvajanje kroz ključanicu

U Saboru traje rasprava o prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu, kojim se istospolnim partnerima omogućuje većina prava i obaveza koja imaju heteroseksualni parovi, no ne i posvajanje djece.

Novim zakonom istospolni partneri moći će životno partnerstvo sklopiti pred državnim tijelom, te tu zajednicu upisati u registar životnog partnerstva, istaknuo je ministar uprave Arsen Bauk te dodao.

"Prijedlog zakona ne predviđa mogućnost posvajanja djece od strane životnih partnera. U državnim maticama, kao roditelji i dalje će biti navedeni biološki roditelji, istovremeno, prijedlog zakona uvažava postojeće stanje i činjenicu da istospolne zajednice s djecom postoje te predviđa mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugog životnog partnera".

Reagirao je HDZ-ov Dujomir Marasović.

"Tvrdnja gospodina ministra da nema posvajanja djeteta nije točna gospodine ministre. Vi na mala vrata omogućavate usvajanja i posvajanje djeteta. Protiv toga sam", poručio je Marasović.

"U potpunosti odbacujem i spreman sam to danas ponavljati koliko mi poslovnik dopušta, u dužini u kojoj mi poslovnik dopušta, da se ovim zakonom ne predviđa posvajanje na mala vrata, kroz ključanicu, kroz prozor", kazao je Bauk.

Orahova Mirela Holy smatra da je riječ o dobrom zakonu koji bi međutim još progresivniji.

"Mislim da bi bilo potrebno razmotriti odredbe koje se tiču posvajanja djece, posebice kad govorimo o situacijama u kojima je jedan od partnera biološki roditelj tog djeteta", kazala je Holy.

"Mi ćemo s ovakvim prijedlogom biti negdje u zlatnoj sredini pa ćemo jednog dana raspravljati vjerojatno o potpunom izjednačavanju", poručio je Bauk.

Dodajmo da su zastupnici HDZ-a,HDSSB-a i Laburista na početku sjednice upozorili na stanje na poplavljenim područjima, te su državne dužnosnike optužili za nebrigu i nerazumijevanje tog velikog problema.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.