Događaji

Iskonstruirana optužnica

Sanader i njegova obrana: Kaznena djela nisu dokazana

Sanader i njegova obrana: Kaznena djela nisu dokazana

Ivo Sanader zatražio je oslobađajuću presudu u slučaju Fimi medija. U svom završnog govoru naglasio je da USKOK nije dokazao kaznena djela za koja ga tereti, te da se monstruozna optužnica, kako ju je ocijenio, temelji na nevjerodostojnim iskazima suoptuženika, prvenstveno Mladena Barišića koji ga, tvrdi, lažno tereti da bi si isposlovao blažu kaznu.

Iskonstruirana optužnica da je bio na čelu kriminalnog udruženje s ciljem izvlačenja državnog novca iz javnih tvrtki nije dokazana, ističe Sanader, a iskazi sumnjivih svjedoka su pobijeni.

"Ne postoji nijedan, dopustite mi kolokvijalni izraz, normalni svjedok. Svi odreda su ljudi koji su pod kaznenim progonom te su nakon pregovora s DORH-om i po prijedlogu DORH-a pušteni na slobodu, a nakon što bi mene teretili."

Ponovio je bivši premijer da je žrtva političkog progona Jadranke Kosor u režiji glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Kosor se, tvrdi Sanader, uplašila njegovog povratka u politiku.

"Uopće nije bitno što tko kaže, mi smo dobili politički nalog da Sanadera strpamo u zatvor, da ga osudimo na dugogodišnju kaznu zakona i mi ćemo to pod svaku cijenu učiniti. Činjenice? Koga briga za činjenice? Pravda? Koga briga za pravdu? Mi imamo Barišića koga smo strpali prethodno u zatvor i nakon par mjeseci ga pustili jer je bio spreman optužiti Sanadera."

Osvrnuo se Sanader posebno i na vještačenje njegove imovine koju je, ponavlja, zakonito stekao a sada mu je se želi oduzeti.

"Ovako ni Staljin nije vodio kao što to naš DORH vodi u ovo vrijeme. Nadam se da je konačno došao kraj toj eri. Ja moram dokazivati što sam 70-e radio da bih dokazao da mi 2009. Barišić nije dao novce. Gdje to ima? Gdje je to u skladu s Ustavom i europskim konvencijama."

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković upozorila je na konstantno curenje tajnih iskaza u javnost, zbog čega ne može biti govora pravičnom suđenju. Posebno je, kako je rekla, neviđenu medijsku hajku kojoj je izložen bivši premijer.

"Obrani je za nadati da će sud, unatoč svemu, biti u stanju odoljeti ovakvim pritiscima koji smatram da su rađeni i prema njemu i donijeti zapravo odluku na temelju dokaza u spisu i potpuno zanemariti očekivanja javnosti", rekla je Sloković.

Drugi Sanaderov branitelj, Čedo Prodanović, u svom završnom govoru istaknuo je da je Mladen Barišić svako malo mijenjao iskaz, te je pozvao Sud da mu nipošto ne povjeruje.

"Smatramo da je on kontradiktoran, nesuglasan, nelogičan - uglavnom, iskaz na kojem se ne može zasnovati osuđujuća presuda", izjavio je Prodanović.

Što na sve kaže Mladen Barišić čut ćemo sutra u njegovom završnom govoru.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.