Događaji

Primarno pitanje

U Zagrebu se održava konferencija o gospodarenju otpadom

U Zagrebu se održava konferencija o gospodarenju otpadom

U Zagrebu se danas održava stručno-poslovna konferencija 'Gospodarenje otpadom/Waste Expo 2014.' u organizacji Poslovnog dnevnika na kojoj će ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović održati prezentaciju o cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom, njegovim ekološkim i ekonomskim efektima.

"Hrvatska do kraja 2018. mora uvesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, riječ je o primarnom gospodarskom pitanju, pitanju stvaranja radnih mjesta i racionalnog gospodarenja vrijednim sirovinama što može generirati gospodarski rast", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju konferencije početkom tjedna.

"Zašto inzistiramo na dosljednoj primjeni zakona? Zato što to daje konkretne rezultate: studija Europske komisije iz 2012. godine pokazuje da kad bi se u EU primijenili svi propisi vezani uz otpad, osim godišnje uštede od 72 milijarde eura, direktni prihodi u sektoru upravljanja otpadom i recikliranjem porasli bi za 42 milijarde eura, a do 2020. otvorilo bi se 400.000 novih radnih mjesta".

Konferencija će okupiti gotovo 300 sudionika, a među njima će biti čelnici javnih institucija i vodećih tvrtki iz gospodarskog sektora.

Među glavnim govornicima, osim ministra Zmajlovića bit će i Steve Creed, direktor odsjeka Održivog korištenja resursa poslovnog sektora iz Velike Britanije, te ugledni znanstvenik s Instituta za održivi menadžment i tehniku gospodarenja otpadom Sveučilišta u Austriji Renato Šarc.

Na konferenciji će, između ostalog, biti govora o tome kako iskoristiti bačene milijarde koje leže u komunalnom otpadu, na koji način treba upravljati otpadom, pa sve do obrade otpadnih voda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.