Događaji

Kontroverzni projekt

Australija odustala od safarija na krokodile

Australija odustala od safarija na krokodile

Australija je u četvrtak odustala od projekta safarija na morske krokodile, ogromne reptile koji nastanjuju sjever zemlje, ocjenjujući da bi plaćeni lov ohrabrivao "okrutno i neljudsko" ponašanje.

Prethodna vlada ponovno je na dnevni red stavila kontroverzni projekt u lipnju 2012. Njime se predviđalo organiziranje plaćenih safarija u Sjevernom teritoriju, australskom saveznom teritoriju, s godišnjom kvotom od pedesetak ulova.

Ministar okoliša nove vlade Greg Hunt kazao je da takav trofejni lov nije prikladan.

"Mislim da postoji opasnost od okrutnog i neljudskog ponašanja", rekao je on novinarima.

Zaštitnici projekta, među kojima vlada Sjevernog teritorija, argumentirali su svoj stav činjenicom da se svake godine ionako ubije približno 500 morskih krokodila (zvanih "salties" na engleskom). Safari bi, po njima, samo bio način kontroliranja njihove populacije.

Taj bi lov otvorio nova radna mjesta i prihode za aboridžinsko stanovništvo tog slabo nastanjenog područja, dodali su oni.

Udruge za zaštitu prirode digle su glas protiv provedbe tog projekta koji bi, po njima, poslao loš signal turistima koji dolaze u to područje poznato po divljim i netaknutim krajolicima.

Projekt "safarija na saltiese" redovito se predviđa u Australiji ali isto tako redovito se od njega odustaje.

Morski krokodil (Crocodylus porosus) obitava u močvarama i rijekama obalnih područja na sjeveru zemlje te podnosi jednako dobro slanu i slatku vodu. Težina im dosiže tonu čime su najveći živući reptili.

Jedna do dvije osobe svake godine strada od napada tih životinja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.