Događaji

Nužna transformacija

Dodik za referendum o statusu RS

Dodik za referendum o statusu RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u utorak potencirao mogućnost raspisivanja referenduma na kojemu bi se odlučivalo o otcjepljenu tog entiteta od Bosne i Hercegovine, a čelnik vodeće oporbene stranke u RS-u Mladen Bosić optužo ga je da menipulira bez ikakve realne osnove.

Dodik je na konferenciji za novinstvo održanoj u Banjoj Luci kazao kako je BiH dugoročno održiva samo ako se tranformira u "federalnu zajednicu tri entiteta" no bez zadiranja u ono što je trenutačno teritorij RS.

Dodao je kako to još uvijek ne isključuje mogućost osamostaljenja RS.

"Uvjeren sam...da će RS jednom neminovno ući u referendum o svom statusu, koji će i pored osporavanja, koja se očekuju i tada, biti nesumnjivo odraz volje naroda i Republike Srpske ", izjavio je Dodik.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i čelnik oporbe u RS Mladen Bosić je polemizirajući s Dodikovim tvrdnjama kazao je kako je rječ o prizemnoj manipulaciji koja neće imati nikakav stvarni učinak.

"Dodik se služi najnižom manipulaciom, kao i pred svake izbore, bez stvarne namjere da krene u tom političkom pravcu", kazao je novinarima Bosić.

No niti on nije odbacio mogućnost raspisivanja referenduma o neovisnosti RS a dodao je kako će se to dogoditi kada se steknu potrebni uvjeti.

"Čitava ova priča skretanje je pozornosti s činjenice da je RS u sve težoj situaciji jer se svakim danom sve više zadužuje i bez zaduživanja, trezorskih zapisa i novih kredita više ne može funkcionirati", kazao je Bosić.

Dodik je tijekom dana najavio kako će se taj entitet kojemu je nužna financijska potpora iz inozemstva ubuduće umjesto na Međunarodni monetarni fond (MMF) osloniti na neke od ruskih komercijalnih banaka.

Ne precizirajući o kojoj se točno banci radi Dodik je kazao kako je to logičan izbor jer je MMF od vlasti u BiH tražio da ispune "nemoguće uvjete".

Dodik je kazao kako u prvoj fazi očekuje rusku financijsku potporu od oko 40 milijuna eura dok bi u konačnici taj kreditni aranžman trebao dosegnuti vrijednost od oko 100 milijuna eura.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.