Događaji

Proširenje sankcija

Obama: Nove sankcije zbog ruskih provokacija u Ukrajini

Obama: Nove sankcije zbog ruskih provokacija u Ukrajini

Nove međunarodne sankcije koje bi se već u ponedjeljak mogle uvesti Rusiji trebaju zaustaviti "provokacije" Moskve na istoku Ukrajine, rekao je u nedjelju predsjednik Barack Obama koji boravi u posjetu Maleziji.

"Važno je da donesemo nove mjere kako bismo Rusiji dali do znanja da pokušaji destabilizacije u Ukrajini moraju prestati", istaknuo je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Maleziji.

Sedam industrijski razvijenih zemalja (G7) odlučilo je u subotu proširiti sankcije Moskvi nakon porasta napetosti na istoku Ukrajine gdje su u subotu separatisti još držali skupinu međunarodnih vojnih promatrača.

Po riječima jednog američkog čelnika, "svaka zemlja će odlučiti kakve ciljane sankcije će uvesti". "Američke sankcije mogle bi se donijeti već u ponedjeljak", dodao je.

Diplomati 28 zemalja Europske unije sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi "utvrdili dodatni popis sankcija iz druge faze", poput blokiranja imovine i zabrane putovanja.

"Sve dok se Rusija bude služila provokacijama umjesto da krizu riješi mirnim putem i dade prednost smirivanju stanja, bit će posljedica i one će biti sve teže", upozorio je Obama.

Rusija, koju Kijev i Zapad optužuju da potiče nerede u Ukrajini, nagomilala je oko 40.000 vojnika na svojoj zapadnoj granici gdje već nekoliko dana "izvodi vojne vježbe".

SAD i Ukrajina su također optužili Moskvu da je u noći na subotu u više navrata povrijedila ukrajinski zračni prostor ne bi li "izazvala rat", što ova niječe.

Zbog takva razvoja događaja ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk morao je skratiti posjet Rimu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.