Događaji

Ima razvojne šanse

Milanović: Vlada traži rješenje za probleme Gorskog kotara

Milanović: Vlada traži rješenje za probleme Gorskog kotara

"Premijer Zoran i Milanović je sa županom Zlatkom Komadinom te gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave na području Gorskog kotara razgovarao o otklanjanju posljedica elementarne nepogode koja je zahvatila Gorski kotar te dugoročnom razvoju Gorskog kotara", stoji u priopćenju kojeg su iz Vlade poslali nakon sastanka.

U tom kontekstu, predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da je, unatoč svim složenostima življenja u Primorsko-goranskoj županiji, povezanost županije sa Zagrebom i Rijekom bolja nego ikada te da je indeks razvijenosti općina Gorskog kotara relativno visok, što su činjenice koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja sustavnih rješenja. Predsjednik Vlade je poručio kako Vlada traži rješenje za probleme Gorskog kotara jer drži kako to područje ima razvojne šanse.

Predstavnici Primorsko-goranske županije upozorili su da, pored elementarne nepogode koja je početkom 2014. zadesila Gorski kotar, na dugoročni razvoj ovog kraja nepovoljno utječe ukidanje Zakona o brdsko-planinskim područjima, kao i način izračuna indeksa razvijenosti, te da negativna demografska kretanja, pored ostalog, imaju negativni odraz i na razvijenost i dostupnost usluga stanovnicima ovog područja.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić objasnio je razloge zbog kojih se pristupilo novoj kategorizaciji naglasivši da je zahvaljujući tomu 105 jedinica lokalne samouprave ušlo u sustav potpora, koje to do sada nisu bile, dok je njih 80 izašlo iz tog sustava, ocijenivši sustav pravednijim. Također je naglasio da će se specifične mjere predložiti za brdsko-planinska područja, slično kako je to učinjeno za otoke te da se planira provedba posebnih razvojnih programa, kojima bi se pokušali stvoriti uvjeti za usporavanje negativnih demografskih kretanja. Ključni izvor financiranja takvih projekata trebala bi biti sredstva koja RH stoje na raspolaganju iz fondova Europske unije", stoji u Vladinom priopćenju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.