Događaji

Jednostavan račun

Matejuška je okupirana jer Baldasaru nije bitan Split, nego Kerum

Matejuška je okupirana jer Baldasaru nije bitan Split, nego Kerum

Split se digao na noge i večeras se ide u oslobađanje Matejuške, javne površine koja je od početka Svjetskog prvenstva u Brazilu pod okupacijom Damira Karamana, Kerumovog šefa kampanje iz 2009. godine.

Splićani su šokirani bezobrazlukom Karamana i njegovih političkih mentora. Ograda, redari, tko hoće u Damirov ilegalni fan pit, mora proći proceduru, a unutra ne može unijeti ništa svoje. Tko želi uživati, mora platiti. Karamanu. Kome će on platiti, ostaje tek vidjeti. Valjda će i institucije odraditi svoj dio posla pa ćemo doznati i to.

Matejuška okupirana zbog višeg političkog interesa

Blagodareći činjenici da su vijećnici Kerumovog HGS-a nužni HDZ-ovom županu Zlatku Ževrnji za kontrolu Županijske skupštine te isto tako neophodni SDP-ovom gradonačelniku Ivi Baldasaru za većinu u Gradskom vijeću, evidentno je da okupacije Matejuške ne bi ni bilo da svemu nije presudio viši politički interes.

HDZ-ova županija tako je dala suglasnost da Društvo Lubin, koncesionar Matejuške, da Karamanu dozvolu za okupaciju, premda to nije zapravo bilo moguće jer se radi o očitoj potkoncesiji te djelatnosti za koje društvo nije registrirano. Sa svoje strane Ževrnja je maksimalno bio na dispoziciji, što se očituje i u detalju da je površina Karamanu darovana gratis. Mnogima račun HDZ-ovog župana nije najjasniji jer će Karaman na okupiranom prostoru poprilično zaraditi. Zašto se županija odriče pravične nadoknade za komercijalnu aktivnost?

Protokol ispod stola

Gradonačelnik Ivo Baldasar ništa nije bio manje spreman za suradnju od svog kolege iz HDZ-a. U svom stilu tajne diplomacije. Protokola ispod stola. Kooperacija se zasnovala na tome da Baldasar ništa nije znao o okupatoru Karamanu sve dok ga za njega nisu pitali novinari. Iz Banovine su žurno poručili da oni nisu dali nikakvu dozvolu, no do reakcije komunalnog redarstva trebalo je pričekati koji dan i stvaranje kritične mase ogorčenih Splićana kanaliziranih kroz nekoliko medijskih napisa i mnoštvo komentara na društvenim mrežama.

Baldasaru je Kerum bitan, a ne Split

Baldasarovo redarstvo postiglo je maksimum tako što je izdalo nekakvu mandantnu kaznu i naložilo micanje ograde s dijela zauzetog prostora. Dogradonačelnica Aida Batarelo požalila se kako se radi o apsurdnoj situaciji jer Grad nema isključivu nadležnost nad javnom površinom. Može biti, samo je teško ne posumnjati u iskrenost istupa Batarelo jer će i nakon akcije gradskog redarstva sve ostati po starom, osim što će Karaman imati nešto manje kvadrature na raspolaganju.

Stvar je prilično jednostavna. Iako je Baldasar postao gradonačelnik sa sloganom Split je bitan, radi se zapravo o tome da parola glasi Kerum je bitan. I Baldasaru u Gradu i Ževrnji u Županiji. Kako je Kerum bitan, bitan je i Karaman. Jer Karaman je jednako Kerum.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.