Događaji

Palestinski ministar traži da ICC istraži izraelske zločine u Gazi

Palestinski ministar traži da ICC istraži izraelske zločine u Gazi

Malki je posjetio Den Haag nedugo nakon što su Izrael i palestinski islamistički pokret Hamas koji vlada Gazom proglasili 72-satno primirje

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Malki izjavio je kako postoje "jasni dokazi" da je Izrael počinio ratne zločine tijekom ofenzive na Gazu i tijekom sastanka s tužiteljima Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u utorak zatražio da provedu istragu.

Malki je posjetio Den Haag nedugo nakon što su Izrael i palestinski islamistički pokret Hamas koji vlada Gazom proglasili 72-satno primirje postignuto uz posredovanje Egipta.

Malki je rekao da su palestinske vlasti željele ovlastiti ICC da istraži moguće zločine obiju strana te da je s tužiteljima razgovarao o tome kada će se Palestinci priključiti sudu.

Pristupanjem ICC-u, palestinska samouprava automatski će otvoriti mogućnost istraga na svome teritoriju, što bi moglo uključivati i istrage zločina koji su se dogodili prije 1. srpnja 2002.

"Ako to uključuje i akcije palestinskih skupina (protiv Izraela), spremni smo to prihvatiti. No, ništa se ne može usporediti sa zločinima Izraela", istaknuo je Malki.

Izraelci i Palestinci međusobno se optužuju za zločine počinjene u izraelskoj vojnoj ofenzivi na Pojas Gaze tijekom koje je Hamas ispaljivao rakete na izraelski teritorij.

Obje strane tvrde da su njihove akcije bile u skladu s međunarodnim pravom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.